Kaj je LARP?

Kratica LARP stoji za Live Action Role Playing, torej po naše za realistično igranje fantazijskih vlog (na kratko “igranje vlog”). Gre za neke vrste improvizacijsko gledališče, ki pa ga ne izvajamo za gledalce, temveč za lasten užitek ter vse sodelujoče.

Kje poteka LARP?

Pri nas LARP poteka na različnih lokacijah po vsej Sloveniji.

Koliko moram biti star, da lahko pridem na LARP?

Za udeležbo na naših dogodkih moraš biti star/a vsaj 18 let.

Ali moram biti za LARP včlanjen?

Ne. Trenutno ni nobenega članstva za obisk naših dogodkov. 

Koliko stanejo LARP dogodki?

Odvisno od posameznega dogodka. Vse informacije so vedno navedene ob prijavi na dogodek.

Kako dobim lik, ki ga bom igral na LARPu?

Trenutno naši LARPi potekajo z vnaprej določenimi liki, ki imajo dodeljene okvirne vloge v zgodbi, vendar pa je še vedno precej prostora za improvizacijo in morebitne spremembe. Ob prijavi na dogodek lahko že okvirno izbiraš med liki, ki bi jih želel/a igrati, nekaj dni pred dogodkom pa boš dobil/a točne informacije o svojem liku. Izjemoma si lahko tudi ustvariš svoj lik ob dogovoru z organizatorji.

Ali lahko nosim superge in kavbojke?

Pri LARPu se trudimo pričarati čim bolj realistično vzdušje, kar najlažje dosežemo prav s kostumi. Očitno moderna oblačila v LARP ne sodijo. V najslabšem primeru lahko uporabiš svoja stara oblačila, ki glede na material in izgled delujejo čim bolj srednjeveško, prav tako pa naj bodo čim bolj naravnih barv (zelena, črna, rjava …). Na začetku imaš tudi možnost izposoje kostumov, za kar moraš plačati simboličen prispevek za vsak kos. Zaželeno je, da imaš na svojem tretjem LARPu že vsaj večinsko lasten kostum, ki je primeren za LARP, da sprostiš možnost izposoje tudi za druge nove igralce.

Kje dobim oblačila in opremo?

Uporabiš lahko kar ustvariš doma ali pa na delavnicah, ki jih občasno organiziramo. To pomeni predelavo starih oblačil, izdelavo novih iz različnih materialov itd. Lahko pa tudi naročiš stvari iz spletnih trgovin oz. kupiš od izdelovalcev, ki se s tem ukvarjajo (glej Povezave).

Kaj pomeni IT in OT?

IT je kratica za »in time«. V tem času pozabiš na svojo resnično osebo in igraš lasten lik. OT je kratica za »out time«. Greš »ven« iz lika in si spet resnična oseba. Če moraš iti OT med samim LARPom (WC, nujen telefonski klic ipd.), moraš prekrižati obe roki čez prsa, da s tem pokažeš ostalim igralcem, da si OT.

Ali ima LARP kakšna pravila?

Različni LARPi po svetu imajo tudi različna pravila. Naša se zgledujejo po nekaterih nemških LARPih (npr. Drachenfest), zato obstajajo tri glavna pravila, celotna pravila pa najdete na naši spletni strani pod Knjiga pravil.

Kdo so GM?

GM (Game Masters) so vodje LARP dogodkov, ki skrbijo za njihovo organizacijo ter stvarjenje in potek zgodbe. Imajo tudi glavno besedo pri določanju pravil. Če imaš kakršnakoli vprašanja glede LARPa in stvari povezanih z njem, ti bodo z veseljem pomagali.

Kdo je lahko organizator LARPa?

LARP dogodke organizira GM ekipa, kateri pomagajo pomočniki. Če te zanima organizacija, nas le kontaktiraj, ker smo vedno veseli novih idej in dodatnega para rok.

Koliko je bojevanja na LARPih?

Imamo LARPe, kjer je veliko bojevanja in tudi LARPe, kjer bojev sploh ni. V prvi vrsti pa se posvečamo dobri in zanimivi igri. 

Kakšno je LARP orožje?

LARP orožje je penasto s trdnim jedrom, a še vedno realistično oblikovano.  Pena je nato prekrita še s srebrnim selotejpom ali pobarvanim lateksom. Mora biti popolnoma varno oblikovano, brez ostrih robov in možnosti, da bi jedro predrlo peno in s tem poškodovalo druge. Za natančna pravila glede orožja si poglej članek Orožje

Kako naj odigram poškodbe? Na sebi imam oklep, kaj to pomeni? Kako naj čaram?

Poškodbe skušaj odigrati čim bolj realno, npr. če si prejel močan udarec s kladivom v prsni koš, potem imaš najverjetneje polomljena rebra in se v najboljšem primeru sesedeš na tla. Oklep ti lahko služi za dodatno zaščito pred fizičnimi in izjemoma magičnimi udarci. Udarec z orožjem na posamezno mesto lahko poškoduje oklep, ga uniči in glede na jakost udarca tudi poškoduje. Tu ni računanja, pomembno je, da odigramo po občutku ter čim bolj realno. Za več informacij glede čaranja in alkimije glej Pravila

Med LARPom sem zadet v glavo, kaj storim?

Glava, vrat in mednožje so edini deli telesa, kjer so udarci prepovedani. Če te je kdo zadel tja, imaš na izbiro ali udarec odigraš in šele kasneje opozoriš nasprotnika, naj bo bolj previden, ali pa udarec preprosto ignoriraš in prav tako ob koncu opozoriš nasprotnika.

Umrl sem, kaj naredim?

Če te dovolj hitro najde zdravilec ali čarodej, se ti mogoče obeta okrevanje, v nasprotnem primeru boš najverjetneje moral dobiti nov lik. A ne skrbi, prav igranje različnih vlog je ena najzanimivejših stvari pri LARPu!