Toplejši plašč

Toplejši plašč

Večkrat se soočamo z vprašanji kaj obleči na dogodkih v bolj hladnih mesecih in kako se zavarovati pred dežjem. Plašč, katerega izdelavo opisujemo v tem prispevku, je uporaben v prej omenjenih razmerah. Izdelava temelji na srednjeveškem oblačilu imenovan gambezon. Ta je bil mišljen kot samostojna zaščitna oprema ali nošen pod kovinsko zaščitno opremo (oklepom).

Pripomočki in material za izdelavo:

  • Volnena tkanina za vrhnji sloj oblačila
  • Več slojev polnila, razne stare rjuhe ali kaka druga odpadna tkanina
  • Spodnji sloj oblačila
  • Šivalni pribor
  • Gumbi

Postopek izdelave:
1. Izrežemo vse potrebne kose tkanine za idelavo oblačila. V našem primeru smo poleg zgornjega in spodnjega sloja uporabili še štiri sloje tkanine kot polnilo. Vseh 6 slojev skupaj tako tvori kar kompaktno in toplo oblačilo, ki je navzven tudi delno varna pred dežjem zaradi uporabljenega materiala.

2. Z večimi vzporednimi šivi prešijemo vse istoležeče sloje oblačila. S tem preprečimo neodvisno premikanje in mečanje posameznega sloja. Za prešitje smo izbrali vzorec kjer šivi potujejo vzporedno od glave do nog. Vzorec si lahko poljubno izberete sami.

2a. Opcijsko: Za še večjo zaščito proti orožju in boljši izgled oblačila (deluje bolj napihnjen) lahko predele med šivi še dodatno napolnimo s trakovi tkanine.

3. Sešijemo skupaj vse prešite dele. Torej sprednja dva prsna dela zašijemo na hrbtni del, temu pa dodamo še rokave, katerih dolžina je poljubna in odvisna od namena uporabe oblačila. Prikazan model ima krajše rokave za večjo gibljivost rok in možno uporabnost tudi v poletnih mesecih.

4. Zarobimo vse vidne zunanje dele in tako preprečimo, da bi se notranji sloji zmočili ob padavinah, obenem pa jih še estetsko lepo obdelamo.

5. Vse skupaj dopolnimo še z raznimi lepotnimi dodatki in prišijemo gumbe s katerimi se bo plašč zapenjal. Za naš izdelek smo uporabili pet kovinskih gumbov rahlo nenevadnega videza. Za poudarek detajlov in zaščito so gumbnice še dodatno obšite.

Comments are closed.