Ščitnik za roke – moosgumi

Ščitnik za roke – moosgumi

1. Na papir narišemo kroj – v tem primeru kroj ščitnikov za roke. Sama sem se pri kroju zgledovala po ščitnikih, ki jih v filmu nosi Boromir, vendar sem jih med delom nekoliko spremenila. Kroj lahko skopiramo ali pa prerišemo v pravo velikost za posameznika, ki bo ščitnike nosil. Ščitniki morajo biti udobni tudi ko se roko pokrči v komolcu in zapestju, zato ne naredite prevelikih.

2. Čez papir prenesite vzorec na Moosgumi tako, da potiskamo po črtah s topim svinčnikom ali (nedelujočim) kulijem. Papir se bo ob tem uničil, zato je pametno imeti še eno ali dve kopiji za rezervo. Za imitacijo usnja je najbolje izbrati svetlo ali pa temno rjav Moosgumi. Ko je vzorec odtisnjen na Moosgumiju, ga še enkrat utrdimo, ne tako močno, da bi Moosgumi natrgali, a dovolj močno, da črte ne bodo zbledele.

3. Moosgumi zlikamo – tako bomo gumo utrdili, da se jo bo dalo barvati. To naredimo kar čez narisani vzorec, ki je dovolj globok, da bo tudi po likanju ostal na gumi. Če ste zelo mladi, lahko za pomoč prosite mamo/očeta/brata/sestro/babico/dedka/strica/teto/varuško…. Likalnik z močno roko vlečemo prek gume in pazimo, da se ne opečemo ter da likalnika ne zadržimo na enem koncu gume predolgo, sicer se bo na njej poznal likalnikov relief (kar pa mogoče ni slabo, če želite doseči neenakomerno površino). Najbrž boste morali na eni strani Moosgumi držati, da ne bo drsel okoli, ko ga boste likali. Pazite, da bo likalnik na nizki nastavitvi, sicer lahko Moosgumi stopite in zažgete!

4. Če želimo Moosgumi šivati ali pripenjati (kar z navadnim spenjačem), na drugo stran nalepimo tkanino. Moosgumi je mehek in se lahko strga, zato je nujno, da je spodaj blago, ki bo držalo nitko ali sponko. Uporabimo lahko uhu lepilo ali pa samolepilno blago (flizelin, uporablja se za podloge in medvloge pri šivanju in se ga da poceni kupiti v trgovini z blagom), ki se ga nalika na podlago. 

5. Ko se lepilo posuši, lahko nadaljujemo. Zaenkrat je videti naš material precej enakomeren, kar je malo nenavadno, če želimo usnjen videz. S črno ali temno rjavo polirno maso za čevlje premažemo Moosgumi, da dobimo neenakomerno, nekoliko starinsko teksturo. Po tem bodo ščitniki najbrž malo mastni, toda to naj vas ne skrbi. 

6. S konturo za svilo ali pa kovinskim flomastrom (ali katerokoli drugo barvo, ki se bo poznala na temni podlagi) gremo čez vzorec. Potem počakamo, da se barva popolnoma posuši. Če želimo, lahko še enkrat zelo previdno ponovimo 5. korak, da potemnimo še vzorec.

7. Našijemo ali pripnemo ježka ali pa kakšno drugačno zapiralo (gumbi, vrvice). Za dobro mero ga lahko še prilepimo preden ga pripnemo. Kljub temu, da je podložena tkanina, bomo morali biti previdni, da Moosgumija ne strgamo, ko ga bomo oblačili ali snemali.

8. Preizkusimo naš izdelek in si čestitamo. Za ekstra shiny efekt usnja lahko (v dobro zračenem prostoru ali pa zunaj) posprejamo ščitnike z gloss ali mat finish sprejem oziroma varnishem.

Comments are closed.