Usnjena čelada

Usnjena čelada

Izdelava te čelade je dokaj preprosta, tako si jo lahko naredi prav vsak. Je pa res, da je to nekakšna osnova za čelado, kateri lahko dodaš še veliko stvari, ki spadajo k bojni čeladi, več o tem na koncu prispevka.

POTREBUJEŠ:

 • Kos usnja*
 • Tanjši karton
 • Časopisni papir
 • Mekol lepilo
 • Neostik lepilo
 • Voda
 • Čopič
 • Pisalo
 • Ravnilo
 • Škarje
 • Lepilni trak
 • 2 lončka
 • Srebrno, rjavo in črno barvo

*usnja potrebuješ približno toliko, da bi si lahko z njim prekril glavo (en kos)

IZDELAVA:
Ogrodje čelade:
Vzemi karton in izreži raven trak, širok 4-5cm. Dolg naj bo toliko, da si ga boš lahko oviješ enkrat okoli glave. Izrezan trak si oviješ okoli glave, vendar ne preveč tesno; med trakom in glavo naj bo do 0,5cm prostora. Konca traku prilepiš skupaj z lepilnim trakom. In tako dobiš obroč, ki ga po potrebi še odebeliš.


Spet izrežeš trak kartona, tokrat dolgega toliko, da bo prišel čez vrhnji del glave. Prvi obroč si daš na glavo, drugi obroč pa z lepilnim trakom na obeh koncih prilepiš na prvi obroč. Tako dobiš osnovo za izdelavo čelade – glej sliko.

Kaširanje:
Preveriš če se ti vse prilega, nato pa sledi kaširanje! Torej, vzameš prvi  lonček v katerega zliješ lepilo. V drugega naliješ vodo. Časopis natrgaš na 4 cm široke in poljubno dolge trakce. Koliko jih potrebuješ? Pripravi si jih čim več, ker boš moral z njimi prekriti celo ogrodje čelade in to vsaj 2-krat. Sledi zelo preprost postopek kaširanja, ki zahteva samo malo potrpežljivosti. Celotno ogrodje 2-3-krat kaširamo in počakamo da se do konca posuši.

Barvanje:
Ko se izdelek posuši ga daš na glavo, še enkrat preveriš, če se ti prilega. Ker se seveda ti, je na vrsti že barvanje. Ker bo to »železno« ogrodje, ga pobarvaš najprej s srebrno barvo. Počakaj da se barva posuši in tako boš imel lepo srebrno ogrodje čelade. Z barvanjem lahko tukaj že končaš, vendar lahko na obroč dodaš še malo črne barve, da bo izgledal bolj obrabljen in pristen. To narediš tako, da vzameš čopič s črno barvo, narediš packo in jo rahlo razmažeš po površini s kosom blaga ali brisačko. Barva bo tako razmazana ravno dovolj, da ne bo preveč prekrila srebrne barve.

Usnje:
Sedaj potrebuješ kos usnja in ga razrežeš na pol (ena polovica ti naj prekriva pol glave). Vsak kos pride na svojo polovico ogrodja – glej sliko.

Pomembno tukaj je, da dobiš z usnjem obliko svoje glave. Zato s koščkom ali dvema lepilnega traka prilepi usnje na svoje mesto (iz notranje strani), da dobiš nekaj takega – glej sliko.

Čelado daj na glavo in pritisni nanjo, da se bo usnje prilegalo tvoji glavi. Ko je na mestu, prilepi s še več kosi lepilnega traka oba kosa usnja. Nato si snemi čelado. Če si dobro zalepil, bo čelada imela lepo zaobljeno obliko, kakršno bi morala biti tudi na koncu.
Zdaj pa moraš usnje prilepiti z lepilom na ogrodje čelade iz notranje strani. Vmes lahko še obrežeš usnje v lepšo obliko. Uporabi Neostik ali kakšno drugo (čim močnejšim) lepilom usnje na ogrodje in počakaj da se posuši. Odstrani lepilni trak na zunanji strani.
Tudi usnju lahko dodaš obrabljen videz – narediš enako kot pri ogrodju (-črna barva).
In to je vse! Končni izdelek bi moral izgledati nekaj takega.

DODATNO:
Kot sem že prej povedal je to samo nekakšna osnova za čelado in zato ji lahko dodaš še več stvari, npr. ščitnik za nos, verižnino, kose usnja, ki ti prekrivajo obraz, razne estetske dodatke… Uporabiš lahko tudi druge materiale – kartonasto ogrodje lahko nadomestiš s kovinskim. Možnosti je res veliko in izdelavo teh prepuščam tvoji domišljiji.

Comments are closed.