Trgovski ceh

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Trgovski ceh
Grbtrgovski ceh.jpg
Grb trgovskega ceha
Glavni mojster trgovec: Alfred Potočnik
Področje: Trgovina
Lokacija: Vetrni pristan

Trgovski ceh združuje večino trgovcev Belesije in deluje v Vetrnem pristanu.

Opis

Trgovski ceh povezuje večino belesijskih trgovcev in deluje kot krovna organizacija, ki zagotavlja lojalno konkurenco, predvsem pa varnost za trgovce.

Prednosti članstva v trgovskem cehu:

1. Če je trgovec član ceha, ima možnost dobro konkurirati sosednju trgovcu, ki skuša izničiti vrednost podobnih izdelkov, kot jih prodaja prvi trgovec. Torej, ničesar se ne prodaja pod določeno ceno, dokler ceh ne odloči, da je potrebna sprememba. S tem kljub večji produkciji ali nakladi določenih izdelkov, nihče ne more izriniti manjših trgovcev iz posla.

2. Poenotena valuta, belesijski novci so edini, ki veljajo, vse ostalo je stvar presoje. Ceh obratuje izključno samo v belesijski valuti.

3. V primeru izgube ali požara, kraje, uničenja,… ceh nudi začasno zaščito in pomoč. Pravtako nudi tudi začetni kapital, ki se trgovcu pomaga zopet postaviti na noge. Po želji lahko trgovec svoje blago pri cehu tudi zavaruje do določene vrednosti.

4. Trgovski ceh premore velik ugled v vseh v deželah Belesije, zato so vsi trgovci na ozemlju belesijskih grofij zaščiteni.

Ureditev

Trgovski ceh upravlja odbor cehovskih mojstrov, ki mu načeluje glavni mojster trgovec. Trenutni mojster trgovec je Alfred Potočnik. Njegov mandat traja 4 leta, pravtako pa se vsake 4 leta zamenja tudi celoten odbor. Vsi člani ceha imajo namreč pravico do glasovanja za svoje predstavnike v odboru, ki nato izvolijo glavnega mojstra trgovca. Volitve potekajo na sedežu ceha v Vetrnem pristanu in jih nadzoruje cehovska volilna komisija, ki je sestavljena iz članov, ki so že bili v odboru. Član trgovskega ceha, ki je sedel v odboru namreč še vsaj 2 mandata ne more ponovno kandidirati.

Odbor cehovskih mojstrov ureja upravne zadeve, določa cene posameznih izdelkov, dodeljuje zavarovalnine in tudi izreka kazni. Kdorkoli znotraj trgovskega ceha si namreč drzne prekršiti njihova pravila, bo lahko trpel hude posledice. Ceh najame plačance, ki trgovcu uničijo in zasežejo njegove dobrine, denar in preostalo imetje. Če je kazen zares visoka, trgovci občasno plačajo tudi s hudimi telesnimi poškodbami ali celo z življenjem. Predvsem je kazen odvisna od tega, kako se trgovec odzove na obtožbo Hitreje, kot prizna krivdo, lažje so kazni. Pogosta kazen je odvzem članstva.

Članstvo v trgovskem cehu

Kandidat za novega člana mora biti trgovec, in to ne tisti, ki prodaja sumljive zvitke in napoje v temni ulici. Mora biti že preverjen trgovec, ki ima za seboj tudi dobro ime. Goljufov trgovski ceh ne mara in se aktivno bori proti njim, da bi trgovstvo ohranjalo dobro ime in vedno založene police.

Drugi pogoj je, da je trgovec že nekaj časa v Belesiji. Torej, da nisi zgolj naključni tujec, ki ne pozna ne kulture, ne politike v teh krajih. Tretji pogoj, ni pravi pogoj ampak le prednost, če trgovec izhaja iz priznane trgovske družine.

Vse ostalo je dvisno od trgovca - če je nekdo v trgovskem cehu opazil, da je sposoben in bo pripomogel k dobremu imenu in dobičku, so ga rade volje vzeli v ceh. Brez povabila pa je precej težko postati del trgovskega ceha. Ko se trgovec odzove povabilu, je poklican v Vetrni pristan, kjer ima intervju z odborom cehovskih mojstrov, določijo njegove kompetence in pregledajo njegove reference. Po zagovoru in debati, naposled pridobi posebno listino z zelenim trakom, ki velja kot trgovska licenca in dokaz, da trgovec pripada cehu.

Zadolžitve članov ceha:

1. Potrebno je plačati letno članarino, ki je ponavadi lahko razdeljena na mesečne obroke, glede na zaslužek trgovca. Predvsem pomembno je, da trgovec vodilnim poplača za vse usluge, ki so mu bile storjene, in se s tem zavaruje ter podaljša svojo licenco.

2. Slediti je potrebno pravilom, ki urejajo predvsem zaščito trgovcev, od ekonomske do življenjske, umori med trgovci so namreč smatrani kot hujši zločin.

3. Potrjeno licenco je potrebno vedno nositi s seboj, velja kot dokument in tudi zaščita.

Zgodovina

Sedež trgovskega ceha je bil vedno Vetrni pristan, večina pa se niti ne spominja več njegovih korenin. Znano je, da je bil trgovski ceh zelo aktiven že v časih Modrega kraljestva. Po propadu Modrega kraljestva je kot glavna trgovska sila močno vplival na nastanek novega, Belega kraljestva. Čeprav so bili vodilni člani ceha vedno proti vmešavanju v politiko plemičev, so se namreč včasih znašli tudi v sredini njihovih težav.

Bolj uspešni člani ceha so kasneje postali bankirji v Vetrnem pristanu in s tem tudi bolj politično usmerjeni. Trgovski ceh pa je do danes obdržal svojo politiko nevmešavanja, skrbel za enakovrednost, ravnovesje med cenami vseh trgovcev, kvaliteto izdelkov, ki so jih trgovci prodajali ter splošno civilen odnos med konkurenco.