Železni khaganat

Iz LARP Slovenija
Redakcija dne 17:17, 13. februar 2019 od Petra Jan (Pogovor | prispevki)

(prim) ← Starejša redakcija | poglejte trenutno redakcijo (prim) | Novejša redakcija → (prim)
Skoči na: navigacija, iskanje
Železni khaganat
Železni khaganat.png
Grb železni khaganat.png
Grb Železnega khaganata
Khan: Klin Žlezni
Sedež: Železna citadela
Lokacija: Veliko sivo gorovje
Meje: Vzhod – Granitni khaganat
Jug – Gallesija
Jugozahod - Slankraj

Eden izmed dveh velikih škratjih khaganatov, v Velikem sivem gorovju, ki je nastal po razdelitvi velikega Škratjega khaganata. V njem prebivajo tako imenovani Železni škratje - Zirin Khazad.

Zgodovina

Škratje so Veliko sivo gorovje ali Gabil Thafar'abbad poselili že v časih Modrega kraljestva in zgradili Železno citadelo, ki je danes sedež Železnega khaganata. Prvi khan je postal eden izmed sinov Odina Ščita-ljudstva, Olaf Železni, ki je ustanovil Železni khaganat. Železni škratje so bili znani predvsem po obdelovanju železa, platine, zlata in drugih kovin, s katerimi je bogato njihovo pogorje. V 3. veku so bili znani kot najboljši kovači v deželi in khaganat je cvetel. Železni in Granitni khaganat sta medsebojno trgovala in podpirala vse večjo rast drug drugega, izdelki iz Škratjega gorovja pa so bili med najbolj zaželjenimi v vsej Belesiji. Po smrti Olafa Železnega so njegovi nasledniki precej dobro vodili Železne škrate, dokler ni v času po Veliki vojni prišlo do velikega, krvavega spora med Železnim in Granitnim khaganatom in trgovske poti med njima so se zaprle. Med khaganatoma tudi danes ni ohranjenih nobenih stikov, vendar pa Železni škratje vseeno uspešno trgujejo s svojimi sosedi, ljudmi, ter občasno tudi s polovnjaki, saj so njihovi izdelki še vedno zelo zaželjeni.

Vladavina Železnih khanov

Po vrsti Naziv Prevzem oblasti Starost ob prevzemu Predaja oblasti Čas vladavine Razlog
1 Olaf Letečasekira 494 3.v. 161 555 3.v. 61 Predaja oblasti v skladu s tradicijo.
2 Onan Mečokovač 555 3.v. 138 46 4.v. 72 Izgubi proti tekmecu za naziv khana.
3 Dorin Nestrpni 46 4.v. 130 58 4.v. 12 Izgubi proti tekmecu za naziv khana
4 Brom Mirni 58 4.v. 145 130 4.v. 72 Izgubi proti tekmecu za naziv khana
5 Mirag Vojneželjni 130 183 142 12 Izgubi proti tekmecu za naziv khana
6 Olaf II Miraželjni 142 143 178 36 Izgubi proti tekmecu za naziv khana
7 Mirag II Krvoločni 178 127 201 24 Izgubi proti tekmecu za naziv khana
8 Olaf II Miraželjni 201 200 213 12 Predaja oblasti v skladu s tradicijo.
9 Klin Trgovski 213 124 293 80 Predaja oblasti v skladu s tradicijo.
10 Horak Povojni 293 146

Olaf je prevzel oblast nad Železno citadelo, ko je njegov oče Odin Ščit-ljudstva leta 494 tretjega veka odstopil s položaja in oblast prepustil svojima sinovoma. Takrat je častni naziv khana postal Železni, ki ga v času vladavine prevzame vsak nov vladar. Horak Železni bo vladal do leta 369, ko se bo po škratji tradiciji umaknil iz položaja in khaganat prepustil svojemu sinu Hordu.

Pomembni obmejni kraji

  • Zeleni dol

Graščina Bazir Danakh imenovana po ozelenelem nižavju nadzoruje jugozahodno mejo, hkrati pa zaradi ugodne klime služi kot celoletni vrt, ki priskrbi polovico hrane za Železni Khaganat.

  • Visoki stolp

Utrdba Zadra Azrakh ščiti južno mejo z Gallesijo. Polovica vse trgovine med škrati in Gallesijo poteka pod njenim nadzorom.

  • Snežni dvor

Utrdba Labrmrazukh Gundu nadzoruje jugozahodno mejo z Gallesijo. Največji delež trgovine med škrati in ljudmi poteka ravno pod njenim nadzorom. Na reki imajo škratje izdelane velike bazene, kjer gojijo številne vrste rib za potrebe khaganata.

  • Kamniti stolp

Najstarejša škratja utrdba, Tharr Azrakh, nadzoruje zahodno mejo. V času Škratjega khaganata je služila kot zadnja postojanka pred gorami, polnimi grdinov. V času Olafa Železnega in Obarja Granitnega je služila kot krčma in postojanka, saj so bile vse poti med khaganatoma odprte. Vse od začetka krvavega spora pa ponovno služi kot utrdba in nadzoruje mejo. V ozadju utrdbe je viden vrh, kjer stojijo Velike dveri.