Vrhovni tempelj belesijskega mnogoboštva

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Vrhovni tempelj belesijskega mnogoboštva
Tempelj2.jpg
Grb vrhovnega templja.png
Grb Vrhovnega templja
Vodja Veliki svet svečenikov
Lokacija Belo mesto

Vrhovni tempelj belesijskega mnogoboštva je posvečen čaščenju Starih bogov in se nahaja na obrobju Belega mesta.

Opis

Vrhovni tempelj belesijskega mnogoboštva predstavlja glavni organ organiziranega čaščenja Starih bogov v Belesiji, ki mu načeluje Veliki svet svečenikov. Veliki svet posveti vsakega novega svečenika, načeluje večjim žrtvovanjem in obredom ter obravnava osumljene krivoverstva, med katerimi se pogosto znajdejo pripadniki Zmajevega reda, s katerimi niso v dobrih odnosih. V nasprotju pa z Velesovim redom vzdržujejo prijateljske stike.

Svečeniki

V Vrhovnem templju poteka šolanje za nove svečenike, ki se že od mladih nog izobražujejo iz področij teologije, obredov in mitologije. Ob končanem šolanju in posvetitvi v svečenika, se novi svečenik odreče svojemu imenu in prevzame novo ime, ki slavi njemu najbližje božanstvo. Proces izbire osebnega zavetnika je znan le posvečenim, ve se le, da vključuje veliko osebno žrtev. Po pridobitvi svečeniškega naziva se nekateri svečeniki za razkošnimi zidovi Vrhovnega templja posvetijo preučevanju svetih tekstov in obredov, drugi pa so poklicani na službovanje v manjše, krajevne templje. Le redki se odločijo za popotniško življenje, kjer v vlogi zdravilcev ali spovednikov pomagajo preprostim ljudem, ki jih marsikateri mestni svečeniki na tihem označujejo za "kmečko drhal".

Obredje za slehernika

Vrhovni tempelj in manjši krajevni templji sicer načelujejo vsem pomembnim obredom in žrtvovanjem, kjer bogovom na čast pojejo in recitirajo celotne himne, vendar pa ob bolj vsakdanjih priložnostih uporabljajo zgolj kratke obrazce priprošnje.

Svečenik med molitvijo.

Priprošnja Živi

Rojstvo.JPG

Priprošnja Svarogu

Delo.JPG

Priprošnja Svetovidu

Vojna.JPG

Priprošnja Perunu

Pokora.JPG

Priprošnja Triglavu

Modrost.JPG

Priprošnja Morani

Smrt.JPG

Priprošnja Velesu

Onostranstvo.JPG

Zgodovina

V Belesiji so Stare bogove častili že pamtiveka, saj verjamejo, da so ustvarili ves znani svet. Vsaka večja skupina je imela svoje tradicije, obrede in načine čaščenja bogov, ki so jim bili najbližje. Začetki organizirane religije segajo v čas Modrega kraljestva, ko se je velik del Belesije prvič združil pod enim kraljestvom in se je večina ras že ustalila v svojih naselbinah. Vaški oltarji so prerasli v večje strukture, ponekod celo templje in namesto vaškega vodje je obredne daritve in žrtvovanja sedaj vodil svečenik.

Med čarovniškimi vojnami so se ljudje v strahu velikokrat obračali k bogovom in svečenikom prinašali dodatne dobrine, da bi bogovom posebej priporočili prav njih. Ob ustanovitvi Belega kraljestva je namesto oltarjev že v vsaki vasi stal tempelj in v templju je prebival in deloval svečenik, občasno tudi svečenikov vajenec ali družina. Svečenik je bil v vasi spoštovan in ker je bil pogosto eden izmed redkih, ki je znal brati in pisati, je služil s pisanjem pisem ali poučeval vaščane. Krajevni templji so se kmalu pričeli povezovati med seboj, v večjih mestih so praznovanja v čast bogov postajala vedno večja in kmalu so v Belem mestu poleg enakonočij in svetih dni prirejali prave verske festivale. Nekje v polovici 3. dobe je bila tako ustanovljena Sveta zveza belesijskih templjev.

Svečeniki, ki so tedaj delovali v Belem mestu, prestolnici, so se kot tempelj v osrčju Belesije razglasili za Vrhovni tempelj belesijskega mnogoboštva in v zameno za vodstvo Svete zveze pričeli pobirati prispevke od manjših templjev. Vrhovni tempelj je kmalu narasel čez vse meje; dogradili so prostor za verske obrede, bivalne prostore in šolo za svečenike, knjižnjico in arhiv s svetimi teksti in sirotišnico. Vse to so v zameno za priprošnjo bogovom ali namig, kako se prikupiti svojemu bogu, financirali prebivalci Belesije, ki so iz vseh koncev in krajev romali do Belega mesta. Vrhovni tempelj je pritegnil tako polovnjake kot ljudi, in celo občasnega škrata. Le vilini so ostro nasprotovali ustanovitvi Svete zveze in še toliko bolj gradnji Vrhovnega templja, njihovi svečeniki pa še danes delujejo izven okvirov zveze.

Dokaj kmalu se je znotraj Vrhovnega templja oblikoval Veliki svet svečenikov, ki ga tvori 25 svečenikov, med katerimi vsak predstavlja svojega izbranega boga. Veliki svet se je v roku enega leta zapletel v nerazrešljiv spor s starešinami Zmajevega reda, ki verjamejo, da so zmaji edini pravi bogovi. Med pomembnejšimi svečeniki obeh religij tako prihaja do težkih teoloških debat in vzajemnega označevanja za krivoverce, za kar pa se navadni svečeniki, ki se dnevno ukvarjajo s posvetnimi problemi niti ne zmenijo.