Vetrni pristan

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Veterni pristan
Veterni pristan mesto.jpg
Veterni pristan mesto2.jpg
Veterni pristan grb.jpg
Grb Veternega pristana
Vladarji: Hiša cehovskih mojstrov
Mestna država: Vetrni pristan

Mestna država ter glavno trgovsko in upravno središče Primorja.

Opis

V zadnjem desetletju je Vetrni pristan postalo drugo največje mesto v deželi in trgovina cveti kot še nikoli. Zaradi začasne izolacije Belega mesta se je trg v notranjosti osredotočil na ostala mesta škratov, polovnjakov in vilinov. Vetrni pristan je kot doslej ostal odprt za vse tuje trgovce, pomorščake in druge popotnike.

Poleg pomorščakov, ki prihajajo v mesto iz tujih dežel, se naokoli sprehajajo tudi pirati. Sprva jih je mestni svet pustil pri miru, a v zadnjih letih za red v mestu skrbi okrepljena mestna straža. Da bi se izognili širjenju mesta v notranjost, so pričeli graditi hiše kar na pomolih, ki segajo le lučaj stran od obale.

Mestni svet Vetrnega pristana sestavljajo najbogatejši trgovci in trgovke mesta, ki so hkrati tudi odgovorni za delovanje posameznih cehov. Tako je vsak izmed njih vodja enega ceha (npr. ladjedelskega, ribiškega, kovaškega, pekarskega, šiviljskega ...). Čeprav so odvisni drug od drugega, med njimi vladata tekmovalnost in spletkarstvo. Sumljivi trgovski posli sredi noči zato niso nič nenavadnega.

Zgodovina

Vetrni pristan je bil nekaj sto let nazaj še skupina pristaniških naselij, ki so bila pod nadzorom Primorja. Nastala so ob razcvetu čezmorske trgovine, ki je v staro kraljestvo prinašala eksotično blago in lep zaslužek s prodajo ostalega blaga.

Z začetkom Velike bitke se je povezava z notranjostjo kraljestva prekinila in trgovina je zastala, kajti povpraševanja po dragih materialih skoraj ni bilo več. Prebivalci obmorskih naselij so tako morali začeti skrbeti sami zase in se preživljati z ribolovom. Medtem ko so ostali deli kraljestva trpeli med Veliko bitko, so do morskih obal prišle le občasne skupine barbarov ter novice o vseh medvojnih grozotah.

Preprosto življenje obmorskih prebivalcev je potekalo skoraj nespremenjeno vse do zadnje bitke, v kateri je Belo mesto slavilo zmago. Takrat je v deželi nastopila velika lakota, obmorske vasi pa so imele ogromne zaloge hrane, ki so jih nabrali skozi leta. Pričakovali so, da bo Velika vojna prišla tudi do njih, a se to ni nikoli zares zgodilo. Vaški velikaši so se zato zbrali in pričeli svoje zaloge, predvsem sestavljene iz sušenih rib, odvažati v notranjost dežele, vse do Belega mesta in še naprej. Potreba po hrani je bila tako velika, da te ni bilo nikoli preveč in obmorska naselja so kar naprej pošiljala vozove hrane. Kmalu se je začelo na obale seliti tudi prebivalstvo in iz naselij je nastalo mesto z imenom Vetrni pristan, ki so ga še vedno vodili vaški velikaši, le da so sedaj postali bogati trgovci. V tem času so namreč ponovno uspeli oživiti čezmorsko trgovino, ki je počasi, a vztrajno cvetela.