Vedežniki

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Vedežniki
Črna runa.jpg
Znak reda Črne Rune
Vrhovni poveljnik Torvald Urankar
Lokacija Trovid
Sedež Črna akademija
Znani vedežniki Turgon II Voršavski
Kajtan Marnon
Morgan Vess
Rivald Enooki
Zastopane rase Vse
O frakciji
Vedežniki so frakcija, pod katero spadajo skupine Črna runa (klasični vedežniki), Morganovi vedežniki, Črna akademija in njihovi nasprotniki (zla bitja, duhovi, coprnice,...). Red Črne rune se ukvarja z lovom na čarovnice, magična bitja in odpravljanjem ostalih nevarnosti, povezanih s prepovedano magijo. Manj zahtevna frakcija za igranje, saj od igralcev pričakujemo zgolj primeren kostum (oblačila temnejših barv,morebitno orožje ter kasneje znak Črne rune), osnovno znanje o magiji in alkimiji, poznavanje magičnih bitij, splošne zgodovine in delovanja reda ter veselje do igre. Pripadniki Črne rune niso omejeni na eno lokacijo, saj med izpolnjevanjem svojih misij potujejo po vseh deželah Belesije. Če se odločiš za to frakcijo, ti z veseljem pomagamo in odgovorimo na karkšnakoli vprašanja.

Red Črne rune, ki se ukvarja z nadzorom in odstranjevanjem temne magije, nevarnih magičnih bitij, predmetov ter čarovnikov.

Opis

Pripadnikom reda Črne rune preprosti ljudje rečejo kar Vedežniki. Ta red je ustanovila Črna akademija v odgovor na vse večjo nevarnost, ki jo predstavljajo uporabniki prepovedane magije in temnih umetnosti ter ponekod tudi zlobna magična bitja. Vedežniki za pravo plačilo lovijo čarovnice in magična bitja, ki škodujejo ljudem. So bojevniki z razširjenim znanjem o magiji, temni magiji, čarobnih bitji, nočnih pošastih, čarovnikih in ostalem, kar je čarobnega ali mističnega. Črna akademija v Trovidu kot ustanoviteljica reda skrbi, da prejmejo potrebno znanje in nadzoruje urjenje vsakega vedežnika.

Delovanje

Magi na Črni akademiji izvolijo vrhovnega poveljnika, ki prevzame vodstvo nad redom Črne rune. Vrhovni poveljnik je zadolžen za prenašanje ukazov Črne akademije drugim vedežnikom. Prevzame vso vlogo pri podeljevanju nalog in dodeljevanju misij, kot najvišji odgovorni predstavnik reda pa ima tudi vlogo izvršitelja kazni. Trenutni vrhovni poveljnik je Torvald Urankar.

Red sam nima sedeža v obliki gradu ali postojanke. Vedežniki so vedno na poti, med seboj komunicirajo z enostavno magijo ali vranami. Prostori Črne akademije so za vedežnike vedno odprti, saj tam dobijo večji del potrebnega znanja, ki služi kot orodje pri bolj učinkovitem lovu. Tam se prav tako učijo o magiji in ritualih. Poleg tega pa je Črna akademija kraj, kamor se mora vsak vedežnik javiti po koncu svojih misij in predstaviti rezultate svojih del.

Črna akademija ni zgolj knjižnica znanja, tja vedežniki iz svojih popotovanj prinesejo tudi čarobne predmete. Predmeti, ki so preveč nevarni, da bi jih uporabljali navadni smrtniki namreč predstavljajo veliko nevarnost. Črna akademija ima v podzemnih prostorih poleg arhivov takih predmetov tudi prav posebne prostore, zapore, kjer so zaprti le najhujši sovražniki. Gre za tiste čarovnice in čarovnike, ki se jih ne da ubiti, ker so preko raznih znanj pridobili neumrljivost ali nesmrtnost.

Kako postati vedežnik

Vedežniki5.jpg

Preprosto! Vsak se lahko prijavi na urjenje za vedežnika. Poiskati mora vedežnika in ga prositi za napotke, on pa vas bo napotil na Črno akademijo. Nujno pa se je odreči svojemu imetju in rodbini ter se popolnoma prepustiti redu in njegovim nalogam. Vajenci vedežnikov so vedno na terenu s svojimi mentorji, kjer pridobivajo potrebno znanje, ki ga lahko takoj uporabijo tudi v praksi. Poleg branja in pisanja se morajo naučiti raznih umetnosti magije, zgodovino, geografijo in vse o btijih, navadah, sosednjih grofijah... Več znanja, kot pridobijo, bolj uporabni so na terenu. Če svojega znanja ne znajo uporabiti v primernem trenutku, jih to lahko stane življenja. Vajenec postane mojster, ko mentor določi, da je lahko samostojen, in ne potrebuje več mentorstva. Znanje pa se seveda nadgrajuje ves čas, tako da morajo tudi mojstri še vedno občasno hoditi na Črno akademijo po novo dragoceno znanje.

Ko postaneš vedežnik, si takoj član reda Črne rune. Red ti nudi zaščito in pomoč na terenu, če se znajdeš v situaciji, ki ji sam nisi kos. Pravtako te vrhovni poveljnik vedno seznanja z novimi nalogami in misijami, s katerimi v deželi ohranjaš mir, ki ga ogrožajo čarobna bitja in uporabniki temne magije.

Specializacije vedežnikov

Vedežniki se učijo vseh vrst znanj in ko niso več vajenci, postanjo mojstri. Ko enkrat pridobiš rank mojstra si sposoben imeti svojega vajenca, ki ga učiš kako postati vedežnik in kako preživeti na terenu. Vendar se pot mojstrov in pridobivanje znanja ne ustavi tu. Vsak vedežnik ima dovolj znanja, da se spopade z vsemi tegobami našega sveta, specializacija pa pomeni, da je tisti, ki jo je dosegel, morda v svoji smeri bolj izkušen na nekem področju. Namreč, znotraj reda Črne rune obstajajo različne specializacije, ki natačno določajo, kdo ima več znanja o kateri temi. Te teme se delijo na specializacije, kot so:

  • 1. Čarovnice

Tisti, ki so specializirani na tem področju, odlično poznajo naravo temne magije in njene uporabe. Ko pride do lova na čarovnice ali čarovnike, so vedežniki te specializacije najbolj pripravljeni na to nalogo. Vse od znanja do opreme, ki jo nosijo s seboj, je namenjeno za boj in zasliševanje uporabnikov temne magije. Za pomoč pri prepoznavanju čarovnic in tistih, ki uporabljajo magijo, se uporablja Gribonova lestvica.

  • 2. Magična bitja

To so tista bitja, ki so podobna ljudem oz. imajo podoben način razmišljanja ter predstavljajo kar veliko nevarnost. Specializacij v tej smeri je bolj malo, saj so taki nasprotniki lahko zelo nevarni in v nekaterih primerih celo zelo redki. Znani so predvsem: Vodan, volkodlak, Rusalke, strige, djinni, iznakaženci, Jaga Baba in drugi.

  • 3. Magične živali

Gre za čarobne živali, ki so ponavadi povezane z raznimi zgodbami in legendami, ker pa so tako redke jih je verjetno najtežje najti. Kajtan Marnon je bil eden izmed redkih, ki je ujel in dokumentiral kar lepo število teh živali. V primeru, da taka žival pade pod vpliv temne magije, jo vedežnik s specializacijo v tej smeri lahko celo reši, medtem ko jo tisti brez nje lahko samo odstrani, da ne škoduje ljudem naokoli.

  • 4. Uročeni predmeti

Gre za specializacijo o predmetih, ki se kar tesno povezuje s čarovnicami in temno magijo, vendar pa se v tej specializaciji vedežnik najde kot lovec na artefakte in poznavalec urokov, ki so vezani na predmete.

Kako prepoznati vedežnika?

Vedežniki

Vedežniki so ponavadi oblečeni v črno, nosijo črna ogrinjala, temna oblačila, običajno črna ali siva. Predvsem pa vedežnika brez dvoma prepoznaš po znaku Črne Rune. Znak ti da vedeti, da gre za vedežnika. V primeru, da je bil znak ukraden, tatu čaka počasna, boleča in gotova smrt, saj so znaki začarani s starim ritualom, ki izvira še iz časa prvih vedežnikov, ko je red šele dobro nastajal.

Oprema

Vsak vedežnik ima pri sebi različno orožje, odvisno od tega, proti čemu se bori. Vsak nosi različno orožje, lahko gre za enoročni meč, dvoročni meč, ščit, sulico, sekiro, lok ali samostrel..., vse je odvisno od njegovih preferenc in namena. Vedežniki so lahko oboroženi do zob in imajo na sebi tudi težke oklepe, lahko pa so na videz čisto neoboroženi, brez vidnega oklepa. Vendar jih ne podcenjujte, so mojstri v vseh vrstah bojevanja.

Čarobni predmeti

Vedežniki se le redko poslužujejo takih predmetov, ki pa so lahko v obliki prstana, obeska ali orožja. Odvisno od namena in narave misije. Vedežniki so znani po tem, da uporabljajo čarobne predmete, ki jih zavarujejo proti urokom. Pravtako so bili že videni, kako uporabljajo čarobna orožja proti svojim nasprotnikom. Sami po sebi vedežniki sicer ne znajo čarati, vendar lahko s pomočjo Črne akademije in njihovih čarodejev v roke dobijo čarobne predmete.

Aktualni sovražniki

Volčja nevesta je naziv, ki ga nosi Viktorija Brog, ki je trenutno najbolj iskana čarovnica, saj je povzročila veliko okužbo tolmuna v kraju Volčja kotanja. Gre za sovražnika, pri katerem vedežniki potrebujejo vso pomoč, ki jo lahko dobijo, saj gre za stopnjo coprnice po oznaki vedežnikov, ki izhaja iz seznama Gribonova lestvica.

Raktislav: čeprav je globoko v ječah Črne akademije, skrit in zapečaten z ducat uroki, še vedno predstavlja veliko nevarnost. Njegovi služabniki in učenci širijo znanje o črni magiji med drugimi in predstavljajo vedno navzočo nevarnost za vse ljudi. Vedežniki so eni izmed tistih, ki jih aktivno preganjajo tudi čez meja grofije Trovid.

Zgodovina

Prvi vedežniki so bili zgolj bojevniki z močno odpornostjo na magijo in alkimijo. Čaranje je bilo izrecno prepovedano in rituali so se opravili samo takrat, ko je bil prisoten nekdo iz Črne akademije (kar je pogosto tudi danes). Prvi vedežniki niso imeli vrhovnega poveljnika, delovali so vsak zase, delali so tisto, kar so hoteli. Opravljali so svoje delo zgolj kot neke vrste plačanci, ne kot organizirana enota.

Črna akademija je redu Črne Rune na začetku dovolila ogromno svobode, kar pa se je začelo spreminjati, ko so se pojavili dvomi o tem, ali vedežniki svoje delo opravljajo še predobro. Misel, da ima nekdo toliko moči, je postajala v glavah magov malce srhljiva. Zato so se na Črni akademiji odločili, da za voditelja reda nastavijo nekoga, ki jim bo neposredno odgovarjal in poročal. Imel bo vlogo vrhovnega poveljnika in prvi, ki je bil najbolj zvest magom, je bil Turgon II Voršavski. Turgon se je odpovedal svoji lastnini in zemlji ter se pridružil vedežnikom že v mladih letih. Pokazal je izjemno predanost in predvsem zvestobo ter zaupanje v Črno Akademijo.

Prvi, ki se je tej ideji uprl pa je bil Kajtan Marnon. Vsi vedežniki namreč niso bili navdušeni nad idejo o nekom, ki bi jim odrejal kako naj delajo in jim kratil svobodo. Kajtana je Črna akademija označila za izdajalca in heretika. Zaradi pridobljenih znanj vedežnikov je bil namreč najbolj nevaren nasprotnik do sedaj. Kajtana in njegove privržence so ujeli in jih zgnali na srečanje s pravico.

Morgan Vess in njegovi vedežniki

Trenutno dogajanje pri vedežnikih je kar pestro. Morgan Vess je kot bivši vrhovni poveljnik zaradi kršenja deželnih zakonov trenutno v ječi grofije Trovid. Tudi on je bil označen za heretika in izdajalca, zaradi česar je izgubil svoje mesto v redu Črne Rune. Njegov zločin je, da se je uprl Črni akademiji in začel izvajati bolj nasilna zasliševanja osumljencev, do te mere, da mu je nekdo med zaslišanjem celo umrl.

Morganovi vedežniki

Kljub temu, da je bil Morgan v ječi, je imel še vedno veliko podporo pri ostalih vedežnikih. Tisti vedežniki, ki se strinjajo z njegovimi tehnikami in vizijo, so kaj hitro označeni za izdajalce, zato se vsi držijo bolj zase. Le trdni dokazi lahko razkrinkajo vedežnika, ki je zvest Morganu.

Magi Črne akademije se bojijo, da je Morgan prevzel ideje in nagnjenja izdajalca Kajtana Marnona. Na vse načine skušajo ugotoviti, kdo mu je zvest in take zatreti v kali, preden se Morganovi privrženci odločijo storiti kaj nespametnega. Čas se jim zaradi Morganovega poteka izteka.

Morganov pobeg

Okoliščine Morganovega pobega so nejasne, vendar je znano, da ni delal sam. Zaradi še vedno velike podpore znotraj reda Črne Rune se mu je veliko vedežnikov pridružilo, takoj ko so izvedeli da je na prostosti. Tako je Morganov pobeg naznanil, da je še vedno veliko tistih, ki ne zaupajo v nauke in nadzor Črne Akademije. Pobeg Morgana je očitno delno ohromil red Črne rune, Torvald Urankar pa si je zadal nalogo, da pripelje Morgana naravnost v temnice Črne akademije. Po besedah magov je Morgan izredno nevaren in zaradi velike podpore bi bil morda lahko celo največji nasprotnik Črne akademije do sedaj. Vsi vedežniki reda Črne rune so bili vpoklicani, da oprezajo za Morganovimi vedežniki ter jih pripeljejo žive pred vrata Črne akademije, kjer se jim bo sodilo in odvzelo vse nazive.