Trovid

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Trovid
Trovid.png
Grb Trovid.jpg
Grb Trovida
Vladar Valuk Troviški
Sedež Oren
Lokacija Severna Belesija
Meje Sever – Granitni khaganat
Zahod – Gallesija
Vzhod – Kisovo
Jug – Belo Mesto in Korvin
Politični odnosi

Zavezništvo:
Belo mesto, Gallesija, Korvin, Kisovo, Granitni khaganat

Sovražno:
Nima
Frakcije Vedežniki

Grofija Trovid je ena izmed grofij v deželi Belesija. Leži na ostankih in ruševinah Modrega Kraljestva, ki je propadel v 2. veku. Z nastopom 3. veka in ustanovitvijo Belega Kraljestva je to ozemlje dobila v last rodbina Trovid po kateri se še danes imenuje sama grofija. Svoj sedež imajo na gradu Oren, ki se ponosno dviga nad hribovito okolico.

Družina Troviških

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Ronvald Troviški / / / 266 Umrl v požaru.
Dragovan Troviški 14 266 31 297 Zastrupljen.
Valuk Troviški 18 297

Valuk Troviški

Trenutni vladar grofije Trovid je Valuk Troviški, najmlajši sin pokojnega Dragovana Troviškega.

Terezinka Troviška

Trezinka prihaja iz družine De Lundin. Ima dva otroka Valuka in Vano, oba sta otroka Dragovana Troviškega. Po smrti Dragovana je oblast začasno prevzela Terezinka, ki je padla v sporu z Merovinom, ki je uspešno porazil grofico in njene enote ter oblast vrnil Valuku Troviškemu.

Bregor Troviški

Najstarjši sin Dragovana Troviškega. Zakoniti naslednjih grofostva v Trovidu je bil starejši brat Bregor, ki je bil po Dragovanovi smrti pogrešan, po dolgem času je bil prav tako spoznan za mrtvega, njegovega trupla niso nikoli našli.

Motimir Troviški

Motimir Troviški brat pokojnega grofa Dragovana je bil ubit v sporu med Merovinom in grofico Terezinko.

Plemiči Trovida

Grofovska družina ni edina, ki sestavlja dvor v Trovidu. Tu so še vazali, ki služijo Grofu in Kraljici Belesije.

Baron Ernestej Merovinški

Merovini so ena izmed tistih rodbin, ki so na svojem ozemlju dlje kot Trovidski sami. Njihova trmoglavost bi se lahko primerjala le z škratovsko. Trenutni braon te hiše je Ernestej Merovinški in nadzoruje kar precejšen del zemlje na vzhodnem delu Trovida. Je en izmed redkih, ki je vojaško zelo sposoben in pod svojim grbom lahko vpokliče kar veliko ljudi. Kako močan je Merovin je sam grof priznal z tem, da je lastnega brata poročil z Heleno Merovinško hčerko Ernesteja. Temu pa to ni dovolj, namreč baron si želi, da se njegova najmlajša hči Klara poroči z enim od grofovih sinov.

Rodbina Merovin je najbolj premožna in močna v Trovidu. Nekateri menijo, da še bolj kot sama rodbina Trovidskih.

Baron Svetovid Grabnški

Svetovid je mlad človek, ki je podedoval zemljo svojega očeta Marka Grabnškega. Gre za zelo mlado rodbino in vse oči so oprte v Svetovida, kako bo peljal svoj rod naprej. Zato, da si je prisvojil svoj sedež na dvoru Trovida je utrdil zavezništvo z grofom tako, da bo poročil najmlajšo hčer Vano. Je zelo dober prijatelj Bregorja s katerim sta skupaj preživela ogromno let na dvoru grofa.

Njegovo ozemlje je veliko manjše kot od Merovina in leži čisto na jugo-zahodu Trovida. Mnogi mu očitajo, da svojega položaja ne jemlje resno in da preveč zapravlja za obleke. Je namreč fin gospod in en izmed bližjih svetovalcev grofa samega.

Kraljičin vitez: Farne Kevla

Ima majhno parcelo v grofiji, ima le nekaj služabnikov in dve oprodi. Njegovo vmešavanje na dvoru Trovida je minimalno. S svojo ženo nižjega stanu, nista zanimiva nobenemu na dvoru. Seveda, ker je Kraljičin vitez se ga redno vabi na dvor grofa Dragovana.

De Lundin

Plemiška družina iz katere prihaja Terezinka, sedaj grofica Trovida. V času priznavanja baronij pri kraljici so De Lundin ostali brez plemiškega naslova. Zavrnili pa so naziv viteštva, ki bi jih vezal na kraljico, kar je na dvoru kraljice in Troviških takrat Ronvalda kar nekaj nesoglašanj. De Lundin so znani, da niso nikoli podpirali kraljice in kraljestva. Na severu Trovida imajo lep kos zemlje. Z poroko so si omogočili močno zavezništvo z grofosko družino ter so že vrsto let v vazalnih odnosih do Troviških. V družini so znani po spretnem bojevanju na konju in turniskih igrah.

Zgodovina

Grofija Trovid je nastala takoj po propadu Modrega kraljestva, tako da je to ena izmed, če ne celo najstarejša rodbina, ki je vse do danes ohranila svoje ozemlje. Bodoči grof, Ulbert Trovidski, je bil v tistem času en izmed bogatejših plemičev in bil zaslužen za mnoge vojaške zmage. Tako ni nič čudnega, da je dobil od takratne kraljice novo ozemlje, ki je ležalo severno z Belim mestom. Območje grofije je bilo zelo posebno in vse se je odražalo v njegovi ureditvi in dogodkov, ki so se v prihodnosti odvijali. Ena izmed posebnosti grofije je sedež Črne Akademije, ki je tam še iz časa Modrega kraljestva. Črna akademija nudi središče znanja in zbiranja članov reda Črne Rune, ki so med ljudmi znani kot Vedežniki. Te imajo v grofiji Trovid vso najvišjo avtoriteto in pravico nad izvajanjem zakonov, ko pride do čaranja, uporabe magije in magičnih bitji. Kar pa marsikateri tujec, ki prihaja iz druge grofije ali dežel, ne ve je to, da imajo v Trovidu, Vedežniki tudi nalogo ohranjanja miru, reda in upoštevanja splošnih zakonov, ki pritičejo grofovski upravi. Druga posebnost v grofiji so Zmajeve gore, ki se štejejo za najsvetejše gore v deželi. V njih leži tudi Volčja kotanja, o kateri zna vsak povedati marsikatero zgodbo.

Tekom 3. veka, ko je v deželi obstajalo še Belo kraljestvo, je grofija Trovid uspevala naprej in imela odlične odnose s kraljico, trgovina s sosedi pa je cvetela. Trovidski vitezi so bili slavni kot eni izmed najboljših dvobojevalcev in zmagovali na številnih turnirjih tako doma, kjer so takšne in drugačne turnirje pogosto organizirali, kot drugod po kraljestvu. Rdečo-modre zastave z volkom in medvedom so pogosto plapolale v čast zmagovalcev, ki so prihajali s trovidških tal. Dva izmed najslavnejših dvobojevalcev sta bila Valter Trovidski in Aren Merovnški. Valter je bil izjemen lokostrelec svojega časa in ljudje pravijo, da je lahko v vsakem trenutku poslal puščico med oči divjadi pa če je bila še tkao daleč. Znan je bil predvsem po svojih nočnih lovih, kjer je na polno Luno lovil divjad v črnini noči. Aren Merovinški je svojo nadarjenost kazal v konjeniških dvobojih, na katerih je lahko spravil s konja še tako krepkega viteza. Mnogo mladih plemkinj se je ogrelo zanj, Aren pa je na presenečenje vseh, na nekem turnirju zaprosil za roko neznano dekle neplemiške krvi. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za hčer bogate trgovca, s pomočjo katerega je rodbina Merovinških še posebej obogatela.

Trovid je še danes znan po odlični kvaliteti železa, saj so tega pridobivali od škratov, ki so z njimi po hudem sporu podpisali zavezniško pogodbo. Ta jim je med drugim prinesla cvetočo trgovino in dragoceno orožje visoke kakovosti. Kako je v resnici prišlo do slavnega spora med Trovidom in škratjim Granitnim khaganatom znajo povedati le še pripovedi, ki pa kot vedno ne držijo popolnoma.

Od skrivne poroke do prikritega umora

Nekoč je v Trovidu živel bogat plemič po imenu Vojomir. Prišla so leta, ko so mu starši začeli iskati nevesto. Kljub temu, da je bil izjemno nadarjen bojevnik in čudovit mladenič, ni nikoli izkazal prevelikega zanimanja za številne plemkinje, ki so ga obkrožale na pojedinah in turnirjih. Nekega dne je šel po opravkih v Škratji khaganat, kjer je bil na ulici priča sporu med škratjo in vilinsko trgovko. Ali je bilo zaradi njene lepote ali zato, ker ni pričakoval vilinke tako visoko na severu, a od vilinske trgovke nekaj časa kar ni mogel izpustiti pogleda. Dve trgovski sta se še naprej prerekali in se začeli celo prerivati, nakar sta se spotaknili in padli na stojnico keramičnega ter lesenega posodja. Nekaj mimoidočih je priteklo na pomoč, da bi jih spravili narazen, vendar je nesreča hotela, da si je škratijna ob padcu zlomila tilnik in umrla. Ostali škratje, ki so stali okoli, so bili nad dejanjem zgroženi in na kraj nesreče so hitro pritekli še stražarji. Vojomir je vse samo opazoval nekje ob strani in še vedno nemo gledal vilinko. Končno se mu je glava zbistrila, ko je straža odpeljala mlado vilinsko trgovko in Vojomir je nekoliko zmedeno nadaljeval svojo pot. Po stranski ulici se je namenil do glavnega trga, kjer je moral po navodilih svojega očeta poiskati določenega prodajalca. Vojomir je hodil nekaj časa, ko je kar naenkrat izza ovinka pritekla ista vilinska trgovka, se vanj zaletela in padla po tleh. Nekje v ozadju v sosednji ulici so se slišali koraki in klici škratovskih stražarjev, katerim je vilinska nekako uspela zbežati. Vojomir se je v tistem trneutku spomnil vseh pripovedi pogumnih vitezov ter njihovih dejanj, nato pa sklenil, da se na enega poda tudi sam. Vilinski je pomagal vstati, izmenjal nekaj besed, zatem pa sta skupaj stekla po majhnih ulicah, dokler nista prišla do glavnega trga. Tam sta se izgubila v množici in prišla ven na drugi strani trga. Kje so bili stražarji zdaj, ni bilo važno, saj sta morala priti še iz mesta, vilinko je zagotovo čakala smrtna kazen. Z nekaj iznajdljivosti sta se kakor hitro sta zmogla, pobrala iz mesta in se napotila proti bližnji konjušnici, kjer je Vojomira čakal njegov konj. Tako se je tudi začela njuna večdnevna pot proti Trovidu, na kateri sta se dodobra spoznala.

Po prihodu v Trovid je vilinka, Aziel po imenu, ostala z Vojomirom, saj si ni upala sma na pot, poleg tega pa je Vojomira vzljubila in se ji ni nikamor mudilo. Vojomirova starša sta bila v nslednjih mesecih do Aziel precej sumničava, saj ju njuna zgodba o srečanju - malce sta jo priredila in izpustila del o smrtni nesreči in stražarjih - ni ravno prepričala. Oče je bil še dodatno razburjen, ker njegov sin ni uspel opraviti svojega nadvse pomembnega posla. Vojomir in Aziel sta v sledečih mesecih reživljala čas skupaj in Vojomir jo je celo prosil za roko. Kljub temu, da je bila Aziel navdušena pa je bilo ravno obratno pri Vojomirovih starših, ki niso hoteli tujke, ki so jo spoznali šele nekaj mesecev nazaj in prihaja iz nadvse čudnega ozadja, v svojo družino. Po mnogih pregovarjanjih sta se vilinka in mladi plemič odločila, da se poročita na skrivaj v bližnjem gozdu. Prepričana sta bila, da se bosta njegova starša prej ali slej omehčala in premislila. Vendar nista vedela kaj se zares dogaja v glavah Vojomirovih staršev. Do teh je nekaj dni nazaj prišel škratji odposlanec o novicah umora na tržnici, če bi slučajno kdo videl pobeglo vilinko. Bes staršev je presegla samo še jeza škratjega odposlanca, ko je izvedel, da se je njun sin poročil z morilko. Z grožnjami, da bo to povod za prekinitev vseh pogodb med Trovidom in Granitnim khaganatom, sta ogorčena starša sklenila, da se je potrebno vilinke znebiti in tako zabrisati vso škodo, ki je in ki bi še lahko nastala. Na večer poroke sta v gozd poslala najete morilce, ki bi morali ubiti Aziel. Nesreča je hotela, da je mlada zaljubljenca prestrašil šum v gozdu in morilci so bili razkriti. Vojomir, odličen bojevnik kakršen je bil, je stopil Aziel v bran in potolkel dva morilca, a vendar je padel od rezili ostalih dveh, prav tako pa se je zgodilo z Aziel. Nikoli nista izvedela kdo in zakaj ju je napadel.

Starša sta vso zadevo zakrila in čeprav objokajoč, sta izgubo svojega sina, uprizorila kot grozno in skrivnostno izginotje. Kaj kmalu pa sta pozabila na lahkomiselnega sina in svoje upe usmerila v preostale otroke. Škratji odposlanec je dobil zajeten kup denarja in sporočil škratjemu khanu, da je bila vilinska morilka ujeta in usmrčena v Trovidu. Zatem je bila kmalu podpisana velika trgovska pogodba med khaganatom in grofijo, ki je močno pripomogla k razcvetu Trovida.

Dragovanov konec

Grad Oren.jpg
Dragovan Troviški je bil grofijo prepustil svojima sinovoma Bregorju in Valuku. Njegova žena Terezinka Troviška je izvedela za afero, ki jo je imel z baronovo hčerko Karlo Merovinško. Grofica je z svojo močjo sprožila resne obtožbe zoper Karli, obtožila jo je čarovništva in prakticiranja temne magije. V severni grofiji obtožbe črne magije jemljejo zelo resno in Črna akademija je razpisala nalog na Karlo Merovinško. Zaradi nezaupanja v vedežnike je grof takoj poslal Karlo v Belo mesto, v upanju da bi bila skrita, dokler mu ne bi uspelo rešiti zadeve v lastni grofiji. Časovno se je to zgodilo točno v času, ko je grof začel s svojo močjo omejevati avtoriteto vedežnikov in Črne akademije.

Vedel je, da je Karla nedolžna in želel je odkriti vir govoric, zato je na dvor poklical vedežnike, da mu razložijo kakšne so obtožbe in dokazi. Vendar medtem so vedežniki že našli Karlo v krčmi ob meji grofije, kjer je tudi preživela prvo sojenje. Njen pobeg na jug je bil še bolj obremenjujoč. Na srečo je bil tam Dragovanov sin Valuk, ki se je potegoval za Karlo. Prepoznal jo je z dvora in kljub obtožbam jo je da zagovarjal in se postavil na njeno stran. Odnos tamkajšnjega vedežnika je bil neprimeren saj je bila Karla še vedno plemkinja in te so pogostokrat uživali razne benifite, tudi ko je prišlo to takšnih sojenj. Karlo so vedežniki v krčmi pregledali in ugotovili, da ni sledu temne magije, a so jo zaradi previdnosti in nezaupanja v sposobnosti vajenčevega preizkusa, vedežniki ukazali Valuku, da odpelje Karlo na dvor, kjer jo bo čez nekaj dni obiskal mag Črne akademije za ponovni pregled. Če Karle ne bo na dvoru, jo čaka najstrožja kazen (glej dogodek Volčja kotanja 3).

Karla je na dvoru Troviških, bila kot talec, ni smela zapustiti dvora dokler jo vedežniki niso prepoznali za nedolžno. Seveda so bile govorice kmalu razrešene, ko so iz Črne akademije poslali čarodeje, ki so umirli vse prisotne, da Karla nikoli ni bila pod vplivom magije ali imela take talente sama. Seveda to vsekakor ni pomirilo grofico, ki je že kovala svojo naslednjo potezo.

Na enem izmed pojedinj, ki jih je Dragovan priredil, je povabil razne goste iz vseh krajev, da bi utrdil svoj položaj in okrepil trgovino in ostale dogovore med plemiči pod njim. Vendar je bila to njegova zadnja pojedina. Namreč nekdo je grofa uspešno zastrupil ter ga prikrajšal življenja. Kar je naredilo ogromno priložnost za vse na dvoru, da pograbijo priložnost v zmedi. Grofica se je seveda hotela maščevati Karli, ta pa je bila prav tako zastrupljena. Njeno telo so odnesli nazaj njenemu očetu Ernesteju Merovinu. Grof je tako zapustil vse svojemu starejšemu sinu Bregorju, vendar ta je bil že nekaj časa odsoten in po razglasitvi smrti grofa Trovida tudi pogrešan. Zato je vladanje prešlo na Valuka Troviškega, kateremu ga je odrekla njegova mama grofica Terezinka, ki je uspešno prevzela vajeti grofije (glej dogodek Pojedina pri grofu Dragovanu Trovidskem).

Razdor v Trovidu

Ernestej Merovin je verjel, da je grofica kriva za uboj njenega moža in Karle. Ker zato seveda ni imel dokazov je nekako prišel do dokazov, da ima starejšega sina Bregorja Troviškega, gorfica nekje skritega in zaprtega. Zato je sprožil oborožitev in vplokic vseh njegovih enot. Pri tem je poklical tudi zaveznike iz Kisovega ter predhodno najavil svoje sume tudi kraljici Belesije. Poudaril je da bo naredil vse v njegovi moči, da bo rešil Bregorja in mu vrnil Trovid. Grofica pa ni popolnoma vedela, kakšen vpliv ima dejansko Merovin in koliko dejansko ve. Upala je da ji bo uspelo predhodno odstraniti Merovina iz slike, vendar ga je podcenjevala. Merovin, je takoj po smrti grofa začel z oborožitvijo in tako prehitel Troviške, da bi se uspešno pripravili na oboroženi spopad (glej dogodek Razdor Trovida).

Motimir Troviški, je deloval kot vodja vojske v Trovidu in poskušal prepričati Merovina, da bi nehal z to norostjo ter diplomatsko rešiti celotno stvar. A stari Merovin, ni bil pripravljen sodelovati in še manj zupal Motimiru za katerega je vedel, da je zavidal oblast svojemu bratu in to preveč dobra priložnost, da je Motimir Troviški ne bi zagrabil.

Boj.jpg
Ernestej Merovin, je takoj po tem, ko je dobil podporo kraljice sporžil napad na grofico in Motimira. Troviški vojaki in njihovi zavezniki niso bile kos Merovinovim enotam ter neuspešno prestregli konvoj zdravilcev na stran barona (glej dogodek Na bojnem polju). Merovinove enote so podkrepljene z Kisovškimi enotami in sedaj tudi z kraljičinimi zdravilci. Uspešno so prodrli v Oren ter končali spopad. Poleg vsega so Troviški izgubljali zaupanje lastnih enot, zato so imeli iz dneva v dan vedno več dezerterjev, ki so se pridružili Merovin. Ta se je predstavil kot podpornik Bregorja Troviškega zakonitega naslednika. Merovin je obljublal vsem Troviškim vojakom, da se mu pridružijo in mu pomagajo rešiti Trovid in njihovega pravega vladarja.

Grofica je pravočasno zbežala iz dvora, Motimir pa je padel pred vrati Orena, ki jih je branil z vsemi svojimi močmi. Merovinove enote so uspešno zajele Valuka in Vano, ki sta hotela pobegniti po drugi poti. Ta so privedli nazaj na dvor, kjer je Merovin po nekaj dneh prepoznal Valuka za zakonitega naslednjika. Bregor pa je bil s tem označen za ne več pogrešanega vendar mrtvega. Merovin pa je z poroko Valuka in Karle ponesel mir in zadovoljstvo v Trovid ter s tem tudi izpoljnil obljubo kraljice, da to ni vzstaja proti Troviškim vendar reševalna akcija, preden grofica naredi še več škode. S tem so bili na koncu vsi pomirjeni. Merovin je spor razrešil ter vse postavil na svoje mesto, vsaj tako je izgledalo od zunaj.

Zanimivosti grofije

V grofiji Trovid je sedež Črne Akademije še iz časa Modrega Kraljestva. Črna akademija nudi središče znanja in zbiranja članov reda Črne Rune, ki so med ljudmi znani kot Vedežniki

Trovid je grofija z najmanj uporabnikov temne magije, največ pa jih je zbranih prav na mestu Črne akademije.

Grofija Trovid ima svoje zapore, kjer imajo posebeno ječe kjer so zaprti najbolj nevarni zločinci. Kot je bivši vrhovni poveljnik Vedežnikov Morgan Vess.

Vedežniki imajo vso najvišjo avtoriteto in pravico nad izvajanjem reda, ko pride do čaranja, uporabe magije in magičnih bitij. Visoka pooblastila imajo tudi pri splošnem varovanju miru in upoštevanja zakonov v grofiji Trovid.

Omembe

Grofija je omenjena v naslednjih straneh: