Modro kraljestvo

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Modro kraljestvo
Modro kraljestvo.jpg
Grb Modrega kraljestva
Zadnji vladar ?
Sedež Oren
Grofije ?
Pokrajine ?

Modro kraljestvo je zaznamovalo začetek druge dobe v Belesiji. Zraslo je po smrti zadnjega zmaja, ki je pomenila konec vladavine zmajev nad deželo. O Modrem kraljestvu je znanega dokaj malo, saj so se iz tistih časov ohranile zgolj legende in drobci pričevanj. Sedež kraljestva se je nahajal v mestu Oren, na obrobju katerega je bila ustanovljena Modra akademija (območje današnjega Trovida).

Kronološko zaporedje vekov in dogodkov v deželi

Dogodki, ki se nanašajo je le na eno od ljudstev, so obarvani v naslednjih barvah:

= Škratje
= Vilini
= Ljudje
= Polovnjaki
= Grdini
Doba Leto Dogodek
2. vek 1 Smrt zadnjega zmaja v Belesiji. Ljudje in druge rase podpišejo sporazum o miru, saj se končno lahko stalno ustalijo in ustanovijo velika mesta.
? Vzpon čarovnikov in magije.
? Notranja nesoglasja in nemiri.
? Vladavina magije: čarovniki postanejo glavni nadzorniki in reševalci sporov.

Ustanovitev Modrega kraljestva.

500 Ustanovitev Bele in Modre akademije.
546 Izdajstvo Raktislava. Morkota ustavi njegove načrte, a pri tem umre.
547 Preimenovanje Modre akademije v Črno akademijo. Vojna med Raktislavom in Črno akademijo.
549 Ustanovitev reda Črne rune ali Vedežnikov.
619 Razpad Modrega kraljestva, začetek četrte dobe in ustanovitev Belega kraljestva.

Znani izseki zgodovine Modrega kraljestva

Vladavina Harolda Velikega

Harold Veliki, znan kot “Plavi” kralj, je kraljestvo prevzel namesto svojega starejšega brata Viktorja Orenskega, ki se je nazivu odpovedal. Razlogi za Viktorjevo odklonitev prestola niso bilo nikoli razjasnjeni in glede tega krožijo različne govorice.

Harold in Viktor sta prihajala iz hiše Orenskih, ki so glavno mesto kraljestva postavili v svoje domače mesto Oren. Orenski so vladali kraljestvu več kot 250 let in vedno so imeli želje po širitvi ozemlja. Potem ko so podjarmili večino človeških ozemlij, so osvojili tudi ozemlja polovnjakov.

Odnos Modrega kraljestva do drugih ras in ozemlij je bil zelo pristranski. Ljudje so bili najbolj pomembni in uživali večino pravic, seveda glede na status. Suženjstva med ljudmi niso poznali, a pri drugih rasah je bila čisto drugačna zgodba. Ljudje so se do drugih ras obnašali vzvišeno in potem, ko so porazili polovnjake, so z njimi ravnali slabo. Polovnjaki so bili v najnižjem položaju in nekateri so bili prisiljeni v suženjstvo, z živalmi pa se je ravnalo bolje kot z njimi.

Modro kraljestvo je nato usmerilo svoje apetite k severnim deželam škratov, vendar pa je bila organizacija škratov popolnoma drugačna od polovnjakov. Škratje so bili dobro utrjeni v svojih trdnjavah med gorami in bili svoje boje z grdini. Takratnji kralj Arnold Modri si je vedno želel, da bi podjarmil škrate, vendar je bil te ideje kasneje primoran opustiti, in je ob smrti prepustil prestol svojima sinovoma.

Vojna z vilini

Ko ga je naslednil Harold “Veliki” Plavi, je svojo pozornost usmeril na jug proti vilinom. Na poti do vilinskih ozemlij je brez težav priključil ozemlje velikega močvirja, kjer so bili prebivali nomadski barbari, s katerimi vojaki niso imeli veliko dela. Vilini niso bili pripravljeni, da jih bodo obiskale tisočere enote Haroldove modre vojske, in so v prvem napadu ljudi izgubili večji del svojega pragozda, ki so ga vojaki hitro začeli uničevati. Razdvojeni vilini so se takrat združili in organizirali močan odpor, napadli vojake ter potisnili enote Modrega kraljestva nazaj na prejšnjo mejo vilinskih ozemlij. S svojo elementalno magijo so bili v premoči in s tem prisilili Harolda, da vpokliče v boj čarodeje iz Modrega kraljestva, ki so to povabilo zavrnili. Harold je seveda še vedno pritiskal z napadi na vilinska ozemlja, vendar brez uspeha.

Vilini so se odločili, da napadejo človeška ozemlja in poskušajo Harolda uničiti enkrat za vselej. Takrat so prvič prečkali meje in povzročili škodo, zaradi katere se je vojni pridružil Raktislav iz Modre akademije s svojimi vajenci. Črna magija je bila močan odgovor vilinom in človeški čarodeji so okrepili enote Modrega kraljestva in viline porazili v novem napadu. Takrat je Harold prvič okusil zmago in bil je prepričan, da je Raktislav odgovor na njegove molitve.

Dogodki znotraj kraljestva

Raktislav je ob svojem odhodu ubil Morkoto Črno in s tem sprožil plaz odpora proti njemu in Črni magiji, ki jo je uporabljal. Njegovo dejanje je bilo tako vplivno, da se je Modra akademija obrnila proti njemu in se preimenovala v Črno akademijo, po Morkoti Črni, ki je posvetila svoje življenje boju proti črni magiji.

Raktislavovi privrženci so se razbežali na vse konce kraljestva, kjer so delali škodo in v večjem delu uresničili vse svoje sanje o maščevanju in ubijanju. Imeli so moč, s katero so lahko priklicali bolezen, ki je postošila po pridelkih, in tako stradali celotno prebivalstvo, ali pa nalezljive bolezni, ki so se širile po vaseh - grozodejstva, ki jih je Črna akademija spremljala in preganjala.

Ustanovitev reda Črne rune

Črna akademija ni imela dovolj čarodejev in bojevnikov, da bi lahko zajezili vse čarovnike, ki so uničevali kraljestvo od znotraj. Svoje skrbi in vesti so delili s kraljem Haroldom, ki pa je bil tako zaslepljen z uspehi v bojih, ki jih je prinesel Raktislav, da ni želel slišati, kako trpijo njegovi podložniki. Po vseh pretegih in poskusih, da bi jih kralj vzel resno, so magi v Črni akademiji vzeli stvari v svoje roke.

Prav Viktor Orenski, ki je bil takrat eden izmed ravnateljev Črne akademije, je prišel na idejo, da vpokličejo plemiče, ki niso vseh svojih enot poslali na fronto, temveč so ostali v zaledju v rezervi, da se pridružijo posebnemu redu. Ta red bi skrbel za lov na čarovnice in čarovnike, ki so uničevali kraljestvo. Viktor je tako oznanil idejo o redu Črne rune in ostali ravnatelji so ga podprli.

Hiše, ki so sodelovale pri ustanovitvi

  • Hiša Vzhodnjeglavih

Hišo je vodil Rasmond, ki je bil močan podpornik ustanovitve, po njegovi smrti pa jo je hitro prevzel njegov sin Randal, ki je bil zaprisežen meč knezu Bartolu. Hiša je bila znana po svojih skromnih začetkih. Kot trgovci so hitro dobili dovolj sredstev v času vojne in, ker so razni plemiči umirali na fronti, so Vzhodnjeglavi lahko kupovali in skrbeli za svoja ozemlja in s tem širili svoj vpliv. Do padca Modrega kraljestva so zrasli v eno izmed najbolj vplivnih hiš.

V času Belesije imajo predstaviniki hiše Trovid nekaj krvi Vzhodnjeglavih.

  • Hiša Krvavih trnjev

Hišo je vodil Korvin, ki je bil poročen s svojo sestro, imel pa je tudi še dva mlajša brata, Markusa in Henrika. Markus je v času Korvinovega izginotja umrl med iskanjem svojega brata, Henrik pa je bil takrat še premlad, da bi prevzel vodenje hiše, zato je to naredil Randal Vzhodnjeglavi, ki je Henrika vzgojil na svojem dvoru v primernega voditelja.

Takrat so Krvavi trnji tudi izgubili svoj sloves. Hiša je bila namreč pred tem znana, da so bili bolj hladni in kruti, v redu Črne rune pa so bili nekaj časa ječarji in mučilci čarovnic.

Hiša Merovin so nasledniki hiše Krvavih trnjev v času Belesije.

  • Hiša Črnvranskih

Hišo sta vodila brat in sestra, Gregor in Marina. Po Gregorjevi smrti v boju za obstoj reda Črne rune je vodilno vlogo prevzela Marina.

Hiša je bila znana po svojih elitnih vojakih, ki so morali preživeti zelo kruto urjenje. Ni jih bilo veliko, vendar pa so bili zelo uporabni.

Ostale hiše, ki so se pridružile kasneje

  • Hiša Angraških

Hišo je vodil Castor, ki je bil tudi poslednji Angraški. Bil je dober prijatelj Viktorja Orenskega, in se je pridružil redu že s kar nekaj izkušnjami z lovom na čarovnice. V boju s prvim volkodlakom je bil močno poškodovan.

Napetost med Črno runo in kraljem Haroldom

Harold ni namenil nobene pomoči Črni runi ali Črni akademiji. Na njegovem dvoru se je širilo mnenje, da je njegov brat organiziral vojsko svojih vojakov in da bo poskušal zavzeti prestol. Harolda to na začetku ni ganilo, saj je bil preveč okupiran z mislimi, kaj bo naredil glede vilinov. Vendar pa se je vse več besed začelo vrteti okoli Črne rune in ne vojne. Harold je začel sovražiti vse, kar je bilo v zvezi s Črno runo, a ni imel nobenih dokazov o čimerkoli, da bi lahko red poskušal uničiti.

Po dogodku v vasi Mokronog, je kralj javno oznanil, da je red Črne rune lažen in da ga ne priznava kot red ter da se morajo vsi vesti, kot da ne obstaja. Ni priznaval nobenih potrdil ali avtoritete reda. To je bilo za Črno runo kar močan udarec, saj je njihovo preiskovanje na terenu temeljilo na komunikaciji z lokalnim prebivalstvom in uradi.

Črna runa je pod vodstovm Randala Vzhodnjeglavega med prebivalstvo razširila vest in dekret, da ne bodo nehali loviti čarovnic, ki so uničevale življenje prebivalcev, in hkrati obtožila kralja Harolda, da ga bolj skrbi za vojno kot za stradanje njegovih ljudji.

“...Morda je kralju vseeno, kar se dogaja znotraj kraljestva. Ljudje lačni in bolni ne morajo biti vojne!...”

Kralj Harold je po tem javno obtožil pripadnike Črne rune za dezerterje in izdajalce kraljestva, kar je povzročilo močno neodobravanje in s čimer je močno razdvojil Modro kraljestvo.