Kisovo

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Kisovo
Kisovo.png
Grb Kisovo.jpg
Grb Kisovega
Grofica: Berta Kisovška
Sedež: Soteskin kot
Lokacija: Severovzhodna Belesija
Meje: Sever – Granitni khaganat
Zahod – Trovid
Severovzhod – Mornija
Jugovzhod – Mišjedol
Jug – Korvin
Politični odnosi: Zavezništvo:
Granitni khaganat, Mišjedol, Belo mesto
Sovražno:
Divjina grdinov

Kisovo je ena izmed starejših grofij, ki leži na severu Belesije. Ime izvira iz lokalne legende o njeni plemiški družini Kisovec. Njeni odnosi z Belim mestom niso nikoli blesteli, vendar je Kisovo znano po svojem poštenem trgovanju s celo Belesijo.

Grofje Kisovega

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Matija Kisovec 32 212 27 239 Umrl zaradi bolezni.
Matej Kisovec 20 239 50 289 Naravna smrt.
Ivan Kisovec 45 289 0 289 Predaja oblasti zaradi bolezni.
Berta Kisovška 26 292

Opis

Kisovo leži med grofijami Trovid, Mišjedol, Mornija ter Korvin. Trenutna grofica je Berta Kisovška, sestra preminulega grofa Ivana. Ima dva sina in tri hčerke ter dobro skrbi za vodenje svoje grofije, kljub temu, da je politika grofije bolj zaprta. Grofovsko rodbino predstavljajo Kisovški, po katerih je grofija tudi dobila ime. So precej stara rodbina in predmet lokalnih legend. Svoj sedež imajo na težko dostopnem Soteskinem kotu.

V nasprotju z imenom grofije pa prebivalci grofije niso prav nič kisli, temveč se radi poveselijo, saj grofija prideluje najboljši mošt v Belesiji. Poleg pridelave sadja se ukvarjajo še z živinorejo, predvsem s prašičerejo, in v manjši meri s čebelarstvom. Prebivalstvo močno podpira družino Kisovec in trenutno grofico Berto, ker je le-ta uvedla brezplačno osnovno izobraževanje.

Zgodovina

Soteskin kot je utrdba, ki so jo dali zgraditi Kisovški in je bila v njihovi lasti mnogo let. V tistem času grofije Kisovo še niso poznali, kajti Kisovški so bili le lokalni plemiči, ki so se ukvarjali s sadjarstvom, s katerim so dobro zaslužili. Prišla in odšla so leta vojn in miru, a Soteskin kot je še vedno trdno stal zaradi dobro varovane okolice.

Nekega dne so se v stari grofiji plemiške družine sprle, kar je vodilo v številne boje. Razlogov za spor se danes redko kdo še spomni in tudi tisti, ki se, nimajo povedati nič prav zanimivega. Večna prerekanja zaradi moči in bogastva nekaterih rodbin in zavist, ki žre skoraj vsakega plemiča. Meseci so šli naokoli, ko so se boji umirili in na vrh je obstala rodbina Kisovec. Znašli so se pred pomembno odločitvijo: kako čim bolje izkoristiti pridobljeni vpliv. Z dovolj podpore jim je uspelo vzpostaviti politično moč in kmalu so sedeli na stolčku nove grofije Kisovo. Kljub temu pa so se marsikateri Kisovškim ob nastanku grofije smejali, saj so bili od nekdaj tarča šal glede njihovega imena. Legenda o nastanku rodbine je postala slavna med prebivalci Kisovega, ki so celo ponosni, da živijo v tako zanimivi grofiji.

Legenda o Kisovških

Živel je star reven plemič, ki je imel le dve hčeri, saj sta mu oba sinova umrla na vojaških pohodih. Obupan nad mislijo, da bi se hčeri končno poročili in mu dali naslednike, ni vedel kaj storiti. Starejša hčer Cirila je bila že v letih in za ženo je ni hotel noben mlad plemič, ki mu je bila ponujena. Mlajša hčer, Linda po imenu, pa je bila prav pošastno grda. Kaj je bil vzrok za njen videz niso vedeli, a govorilo se je, da jo je preklela njena hudobna mati, preden si je vzela življenje. Karkoli je že bilo, Stari plemič je Lindo že davno pred tem imel zaprto v svojem dvorcu, saj je ni želel kazati zunanjemu svetu in si s tem delati sramote. Svet je hotel zapustiti z dobrim imenom rodbine pa četudi je bilo njeno ime že davno pozabljeno.

Dnevi so minevali in prišla je jesen, ko je v vas prišel bogat trgovec z vozovi, da proda svojo obilno letino sadja in drugih dobrot. Sreča je hotela, da je takrat Cirila skozi okno zagledala Trgovca in se nemudoma zaljubila vanj. Stari plemič je to opazil in zgrabil priložnost ter s svojimi dvorjani spletel načrt. Bogatega trgovca bo povabil na večerjo, ga opil in mu ponudil roko svoje hčere Cirile, vendar le, če priseže, da mu bo dal vnuke še pred njegovo smrtjo.

Naslednji dan je bil Trgovec res povabljen na dvor in dali so mu pijače in jedače, kar so je še premogli. Trgovec je bil že zares opit, ko mu je Stari plemič ponudil Cirilino roko in poln samega sebe je ponudbo sprejel. Na deveti dan sta se Trgovec in Cirila poročila ter se kmalu vselila na dvor. Cirila je kmalu zanosila, Trgovec pa se je odločil prenoviti dvorec in mu dati novo življenje. Stari plemič je bil presrečen. Odločil se je, da za nekaj časa sam odpotuje po grofiji in že komaj čakal, da se vrne v čudovito prenovljeni dvorec.

Zgodba bi se tukaj lahko srečno zaključila, vendar ostane še nekaj za povedati. Se sprašujete kje je bila ves ta čas mlajša hčer Linda? Del načrta o poroki Cirile je vključeval tudi skrivnost, ki je prišla na dan šele mnogo kasneje. V dobro rodbine in svoje hčerke Cirile, kot naj bi govoril Stari plemič, je Lindin obstoj zamolčal in jo zaprl v klet, a tam ni mogla ostati za dolgo, saj je bil dvor v obnovi. Njegovo "potovanje" se je izkazalo za lažno, kajti nekaj gričev stran je Stari plemič sredi gozda sezidal majhen stolp ter vanj zaprl obupano in nemočno Lindo.

Kaj se je zgodilo z ubogo Lindo, ne ve povedati nihče. Stari plemič je to dejanje Cirili in Trgovcu povedal šele na smrtni postelji in do danes stolpa še niso našli. Nekateri pravijo, da je na koncu kletev vzela Lindino življenje in uničila cel stolp. Naj se je zgodilo karkoli, dejanja Starega plemiča prebivalci niso zlepa pozabili in čeprav se je Linda mnogim smilila, se še danes v posmeh Starega plemiča govori, da je bila takšnega videza, da se je ob njenem pogledu še trgovčevo sadje skisalo. Od tod torej ime Kisovški.

Zanimivosti grofije

Berta Kisovška

Berta Kisovška je pri starosti 26 let prevzela prestol od svojega očeta, Ivana Kisovca, saj njen oče zaradi napada božjasti že dlje časa ni bil več sposoben hoditi, govoriti o pomembnih zadevah in posledično voditi grofije. Berta se je pri 23ih poročila z nižjim plemičem Kajetanom Primorskim, iz Primorja, v katerega se je zaljubila med enim izmed potovanj do Vetrnega pristana. Ker je njen ded poroki zaradi Kajetanovega nižjega stanu nasprotoval, je Berta poročno listino v imenu svojega očeta podpisala kar sama.

Prekletstvo

Legenda o Kisovških pravi, da je bila mlajša hčer Linda prekleta s strani svoje matere. Ali je bil to res pravi razlog za njen pošasten videz ali pa je zatem nekaj več?