Kisovo

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Kisovo
Kisovo.png
Grb Kisovo.jpg
Grb Kisovega
Grofica Berta Kisovška
Sedež Soteskin kot
Lokacija Severovzhodna Belesija
Meje Sever – Granitni khaganat
Zahod – Trovid
Severovzhod – Mornija
Jugovzhod – Mišjidol
Jug – Korvin
Politični odnosi Zavezništvo:
Granitni khaganat, Mišjedol, Belo mesto
Sovražno:
Divjina grdinov
Frakcije Severni ščit, Črni bratje

Kisovo je stara grofija, ki je nastala že stoletja nazaj. Leži na severu Dežela Belesija med grofijami Trovid, Mišjedol, Mornija ter Korvin. Ime izvira iz lokalne legende o njeni plemiški družini. Njeni odnosi z Belo mesto niso nikoli blesteli, vendar je Kisovo znano po svojem poštenem trgovanju s celo Belesijo.

Trenutna grofica je Berta Kisovška, sestra preminulega grofa Ivana. Ima dva sina ter tri hčerke in dobro skrbi za vodenje svoje grofije, kljub temu, da v nekoliko zaprti politiki.

Vladavina grofov Kisovega

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Matija Kisovec / / / /
Matej Kisovec / / / 289 Smrt
Ivan Kisovec 45 289 0 289 Bolezen
Berta Kisovška 26 292 / /

Plemiči Kisovega

Grofovsko rodbino predstavljajo Kisovški, po katerih je grofija tudi dobila ime. So precej stara rodbina, rojena na lokalnih legendah. Svoj sedež imajo na težko dostopnem Soteksin kot.

Zgodovina

Soteskin kot je bila utrdba, ki so jo dali zgraditi Kisovški in je bila v njihovi lasti dolga dolgo let. V tistem času grofije Kisovo še niso poznali, kajti Kisovški so bili le lokalni plemiči, ukvarjajoč se s sadjarstvom, s katerim so prislužili marsikateri cekin. Prišla in odšla so leta vojn in miru, a Soteksin kot je še vedno trdno stal, zavarovan z okolico.

Nekega dne so se v stari grofiji plemiške družine sprle in to je vodilo v številne boje. Razlogov za spor se redko kdo spomni in tudi tisti, ki se, nimajo pravit nič prav zanimivega. Večna ljubosumja nad premočjo nekaterih rodbin in zavist, ki žre skoraj vsakega plemiča. Meseci so šli naokoli, ko so se boji pomirili in na vrh se je uspelo prebiti rodbini Kisovo. Znašli so se pred pomembno odločitvijo: kako izkoristiti svojo moč in vpliv? Z dovolj podpore jim je uspelo vzpostaviti politično moč in kmalu so že sedeli na stolčku svoje nove grofije. Kljub temu pa so se marsikateri Kisovškim smejali, saj so bili od nekdaj tarča šal glede njihovega naziva, Kisovški. Tako je bilo že od nekdaj in legenda o nastanku rodbine je postala že slavna med prebivalstvom.

Legenda o Kisovških

Živel je star revni plemič, ki je imel le še eno hčer, saj sta mu oba sinova umrla na vojaških pohodih. Obupan nad mislijo, da bi se njegova hčer le poročila in mu dala vnuke, ni vedel več kaj storiti. Hčerka, Linda po imenu, je bila namreč prav pošastno grda in za ženo je ni hotel noben plemič. Kaj je bil vzrok za njen videz ni so vedeli, a govorilo se je, da jo je zadela kletev ali pa je videz podedovala po svoji hudobni materi. Karkoli je že bila resnica, stari plemič je Lindo že davno tega imel zaprto v svojem dvorcu, saj si ni hotel delati še dodatne sramote. Svet je hotel zapustiti z dobrim imenom rodbine pa čeprav se bo le ta končala.

Dnevi so minevali in prišla je jesen, ko je v vas prišel bogat sadjar z vozovi, da proda svoje številne žaklje jabolk in drugega sadja. Sreča ali nesreča, odvisno kako si razlagamo, je hotela, da je Linda nekega dne skozi okno zagledala trgovca s sadjem in se nemudoma zaljubila vanj. Ponoči je na skrivaj zbežala z dvora in poiskala voz, na katerem je sadjar spal.

Naslednji dan je stari plemič ugotovil za izginotje svoje hčerke in zagnal paniko. Trije dnevi so minili, ko se je Linda znašla na dvoru, a ni bila sama. Z njo je bil trgovec s sadjem. Zgroženi plemič se je ustrašil, da je to zares konec njegovega imena, vendar se je izkazalo prav nasprotno. Presrečna Linda je pojasnila, da je vendarle našla moža, ki jo bo imel rad in dal staremu plemiču vnuke. Slednji je brez pomislekov potrdil zvezo. Bogatemu trgovcu se vendar ni žele odreči. Trgovca je povabil na dvor in mu dal pijače in jedače, ki jo je še premogel ter ga pustil zaposlenega več dni. Zasanjani trgovec je preživljal dneve svojega življenja in z Lindo sta hodila naokoli po vasi. Ljudje so ju gledali in se čudili tako njemu, predvsem pa njej, saj je redko kdo vedel, da ima stari plemič hčer.

Že čez nekaj noči je stari plemič želel organizirati poroko, a denarja za pojedino in zabavo ni premogel sam, zato mu je trgovec radodarno rekel, da bo ves zaslužek za žaklje sadja, namenil poroki. Sadje je namreč prihajalo iz nasadov, ki so sloveli daleč naokoli. Poroka je bila že skoraj organizirana in stari plemič se je hudo zadolžil in zato prosil trgovca za plačilo. A nesreča je hotela, da je trgovec popolnoma pozabil na svoje sadje v dnevih, ki jih je prebil na dvoru in naslednje jutro je z grozo v očeh (in nosu) stal pred žaklji skisanega sadja. Skoraj vse zaloge jabolk in ostalega sadja je kuhalo več dni, tako da so bila daleč od užitnega. Stari plemič je bil pred robom

Zanimivosti grofije

Berta Kisovška je pri starosti 26 let prevela prestol od svojega očeta, Ivana Kisovca, saj njen mož zaradi napada božjasti že dlje časa ni bil več sposoben hoditi, govoriti o pomembnih zadevah in posledično voditi grofije.