Kisovo

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Kisovo
Kisovo.png
Grb Kisovo.jpg
Grb Kisovega
Grofica Berta Kisovška
Sedež Soteskin kot
Lokacija Severovzhodna Belesija
Meje Sever – Granitni khaganat
Zahod – Trovid
Severovzhod – Mornija
Jugovzhod – Mišjidol
Jug – Korvin
Politični odnosi Zavezništvo:
Granitni khaganat, Mišjedol, Belo mesto
Sovražno:
Divjina grdinov
Frakcije Severni ščit, Črni bratje

Kisovo je stara grofija, ki je nastala že stoletja nazaj. Leži na severu Dežela Belesija med grofijami Trovid, Mišjedol, Mornija ter Korvin. Ime izvira iz lokalne legende o njeni plemiški družini. Njeni odnosi z Belim mestom niso nikoli blesteli, vendar je Kisovo znano po svojem poštenem trgovanju s celo Belesijo.

Trenutna grofica je Berta Kisovška, sestra preminulega grofa Ivana. Ima dva sina ter tri hčerke in dobro skrbi za vodenje svoje grofije, kljub temu, da v nekoliko zaprti politiki.

Vladavina grofov Kisovega

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Matija Kisovec / / / /
Matej Kisovec / / / 289 Smrt
Ivan Kisovec 45 289 0 289 Bolezen
Berta Kisovška 26 292 / /

Plemiči Kisovega

Grofovsko rodbino predstavljajo Kisovški, po katerih je grofija tudi dobila ime. So precej stara rodbina, rojena na lokalnih legendah. Svoj sedež imajo na težko dostopnem Soteksin kot.

Zgodovina

Soteskin kot je bila utrdba, ki so jo dali zgraditi Kisovški in je bila v njihovi lasti dolga dolgo let. V tistem času grofije Kisovo še niso poznali, kajti Kisovški so bili le lokalni plemiči, ukvarjajoč se s sadjarstvom, s katerim so prislužili marsikateri cekin. Prišla in odšla so leta vojn in miru, a Soteksin kot je še vedno trdno stal, zavarovan z okolico.

Nekega dne so se v stari grofiji plemiške družine sprle in to je vodilo v številne boje. Razlogov za spor se redko kdo spomni in tudi tisti, ki se, nimajo pravit nič prav zanimivega. Večna ljubosumja nad premočjo nekaterih rodbin in zavist, ki žre skoraj vsakega plemiča. Meseci so šli naokoli, ko so se boji pomirili in na vrh se je uspelo prebiti rodbini Kisovo. Znašli so se pred pomembno odločitvijo kako čim bolje izkoristiti svojo moč in vpliv. Z dovolj podpore jim je uspelo vzpostaviti politično moč in kmalu so sedeli na stolčku svoje nove grofije Kisovo. Kljub temu pa so se marsikateri Kisovškim smejali, saj so bili od nekdaj tarča šal glede njihovega naziva. Tako je bilo že od nekdaj in legenda o nastanku rodbine je postala slavna med prebivalstvom.

Legenda o Kisovških

Živel je star revni plemič, ki je imel le dve hčeri, saj sta mu oba sinova umrla na vojaških pohodih. Obupan nad mislijo, da bi se hčeri le poročili in mu dali naslednike, ni vedel kaj storiti. Starejša hčer Cirila je bila že v letih in za ženo je ni hotel noben mlad plemič, ki mu je bila ponujena. Mlajša hčer, Linda po imenu, pa je bila prav pošastno grda . Kaj je bil vzrok za njen videz niso vedeli, a govorilo se je, da jo je preklela njena hudobna mater, preden si je vzela življenje. Karkoli je že bilo, Stari plemič je Lindo že davno tega imel zaprto v svojem dvorcu, saj je ni želel kazati zunanjemu svetu in si s tem delati sramote. Svet je hotel zapustiti z dobrim imenom rodbine pa čeprav je bilo njeno ime že davno pozabljeno.

Dnevi so minevali in prišla je jesen, ko je v vas prišel bogat trgovec z vozovi, da proda svojo obilno letino sadja in drugih dobrot. Sreča je hotela, da je takrat Cirila skozi okno zagledala Trgovca in se nemudoma zaljubila vanj. Stari plemič je to opazil in zgrabil priložnost ter s svojimi dvorjani spletel načrt. Bogatega trgovca bo povabil na večerjo, ga opil in ponudil roko svoje hčere Cirile, vendar le, če priseže, da mu bo dal vnuke še pred njegovo smrtjo.

Naslednji dan je bil Trgovec res povabljen na dvor in dali so mu pijače in jedače, ki so jo še premogli. Trgovec je bil že zares opit, ko mu je Stari plemič ponudil Cirilino roko in poln samega sebe je ponudbo vzel. Na deveti dan sta se Trgovec in Cirila poročila ter se kmalu vselila na dvor. Cirila je kmalu zanosila, Trgovec pa se je odločil prenoviti dvorec in mu dati novega življenja. Stari plemič je bil presrečen. Odločil se je, da za nekaj časa sam odpotuje po grofiji in že komaj čaka, da se vrne v čudovito prenovljeni dvorec.

Zgodba bi se tukaj lahko srečno zaključila, vendar ima še nekaj za povedati. Se sprašujete kje je bila ves ta čas mlajša hčer Linda? Del načrta o poroki Cirile je vključeval tudi skrivnost, ki je prišla na dan šele mnogo kasneje. V dobro rodbine in svoje hčerke Cirile, kot naj bi govoril Stari plemič, je ta Lindin obstoj zamolčal in jo zaprl v klet, a tam ni mogla ostati za dolgo, saj je bil dvor v obnovi. Njegovo "potovanje" se je izkazalo za lažno, kajti nekaj gričev stran je Stari plemič sredi gozda sezidal majhen stolp ter vanj zaprl obupano in nemočno Lindo.

Kaj se je zgodilo z ubogo Lindo, ne ve povedati nihče. Stari plemič je to dejanje Cirili in Trgovcu povedal šele na smrtni postelji in do danes stolpa še niso našli. Nekateri pravijo, da je na koncu kletev vzela Lindino življenje in uničila cel stolp. Naj se je zgodilo karkoli, dejanja Starega plemiča prebivalci niso vzeli zlepa in čeprav se je Linda mnogim smilila, se še danes v posmeh Starega plemiča govori, da je bila takšnega videza, da se je ob njenem pogledu še trgovčevo sadje skisalo. Od tod ime Kisovški.

Zanimivosti grofije

Berta Kisovška je pri starosti 26 let prevela prestol od svojega očeta, Ivana Kisovca, saj njen mož zaradi napada božjasti že dlje časa ni bil več sposoben hoditi, govoriti o pomembnih zadevah in posledično voditi grofije.

Vedežniki in Linda Kisovška

Legenda o Kisovških pravi, da je imela mlajša hčer Linda, na sebi kletev svoje matere. Ali je bil to res pravi razlog za njen pošasten videz ali pa je zatem nekaj več?