Jezerno

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Jezerno
Jezerno.png
Jezersko grb.jpg
Grb Jezernega
Grof: Filip Jezerjan
Sedež: Blatni dvor
Lokacija: jugozahodna Belesija
Meje: Sever – Gallesija
Severozahod – Dolina orkov
Jugozahod – Primorje
Severovzhod – Jelenje
Jugovzhod – Barjansko
Jug – Dežela vilinov
Politični odnosi Zavezništvo:
Primorje
Sovražno:
Jezerno
Frakcije Črni bratje

Jezerno je grofija v deželi Belesiji, ki leži med Tihim pragozdom in Dolino orkov. Že od nekdaj ji vladajo Jezerjanski, ena izmed najstarejših belesijskih rodbin, ki so dobili svoje ime po treh jezerih v njihovi grofiji. V času Belega kraljestva so igrali pomembno vlogo zaveznika Kraljice, po zaprtju Belega mesta pa so se odnosi poslabšali.

Trenutni grof je Filip Jezerjan, sin preminulega grofa Matija Jezerjan, ki je imel s svojo ženo Klaro dve hčerki, Majo in Katarino, ter sina Filipa.

Vladavina grofov Jezernega

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Matija Jezerjan / / / 279 Smrt
Filip Jezerjan 22 279

Plemiči Jezernega

Grofovsko rodbino sestavljajo Jezerjani, ki imajo že stoletja svoj sedež na Blatnem dvoru. Gre za zelo staro rodbino, katere posesti se že od nekdaj nahajajo okoli Treh jezer.

Poleg Jezernih so tu še ostale manjše plemiške družine. Ena izmed teh so Rečni, ki že nekaj generacij poveljujejo večjemu delu vojske grofije Jezerno.

Jugozahodne meje ob Dolini orkov ščiti rodbina Bistriških, ki so si nekaj let nazaj zgradili močno utrdbo, da bi dodatno zavarovali svoje meje in dali prebivalstvu občutek varnosti v teh nesigurnih časih. Bistriški so skupini bivših najemnikov po imenu Črni bratje, ki jih vodi človek z imenom Sarma, z dovoljenjem grofa Filipa Jezerjana, dali v zakup vas Hem.

Zgodovina

Meje Jezernega so se skozi obdobja spreminjale, vendar so že od nekdaj obvladovali območje treh jezer - Gornjega, Velikega in Dolnjega - s svojim gradom, Blatni dvor. V dobi Belega kraljestva je bil jezerni grof zvest zaveznik Bele kraljice in tako je bilo tudi tekom Velike vojne, med katero so orkovske armade prišle tudi na meje Jezernega. Tam je bila ob treh jezerih postavljena močna obramba in prav v tistih letih sta se grofiji Jelenje in Jezerno močno povezali. Grofiji sta s svojo obrambo predstavljali nepremostljivo prepreko, ki je ni prečkala nobena sovragova vojska. Mnogo je bilo sicer tistih tolp orkov, ki so zaobšli obrambno linijo in ropali ter pobijali še v Primorju, a vseeno ni nobena večja vojska prečkala treh jezer. Po Veliki vojne se je začela tudi tradicija poročanja med Jezerci in Jelenovimi, kar je grofiji še bolje povezalo.

Preko Jezernega je vedno potekala večina trgovskih poti med morjem in notranjostjo dežele, zato so svoje bogastvo pridobivali predvsem na račun carin, ki so jih trgovci plačevali. Še posebno se je to poznalo, ko je po Veliki vojni prihajala iz Vetrnega pristana ogromna količina živil in ostalih surovin, potrebnih za ubobožano prebivalstvo Belesije. V tistih letih je Jezerno močno obogatelo in se zaradi mnogih trgovskih pogodb vedno bolj povezovala z Vetrnim pristanom.

Spor med Jezernim in Jelenom

Grofiji, ločeni z dolgimi jezeri, sta uživali več sto let trajajoče prijateljstvo ter trgovsko in vojaško zavezništvo. Mnogo generacij je veljala tradicija, krepitve in ohranja prijateljstvo tako, da se ena izmed hčera Jezernega poroči na dvor Jelena in obratno.

Zavezništvo je bilo trdno in močno, dokler ni v Belem mestu završalo, kajti na oblast je prišla Rozaja Modra, ki je napovedovala ponovno odprtje Belega mesta in njegovih meja. V prvih 15 letih svojega vladanja je bila tako uspešna, da je vse kazalo na nov preporod kraljestva. Novico o preporodu pa je spremljala tudi nesreča, kajti mlada grofica Katarina Jezerna, poročena Jelen, naj bi med svojim prvim porodom tragično preminula, skupaj z nerojenim sinom, bodočim prestolonaslednikom. Premeteni stari grof Jelen se je spomnil zgodb o dneh slave kraljestva Belesije in napotil svojega sina, Gregorja Jelena, preko svojih meja v Belo mesto, kjer si je med plemiči poiskal novo ženo, Mojco Koseško.

Sporočilo o smrti svoje prve hčerke je Matijo Jezernega izredno užalostila, hkrati pa ga je razbesnela novica, da je Jelen izkoristil priložnost in se poročil s plemkinjo odpirajočega se Belega mesta, namesto da bi ga zaprosil za roko svoje druge hčere Maje. Šlo pa je še dlje, kajti grof Gregor si ni vzel niti toliko časa, da bi mu poslal truplo Katarine in njenega nerojenega sina, ki je začuda izginilo. Besen je pomislil na izdajo in zaroto, Jelenju obrnil svoj hrbet, svojo drugo hčer Majo poročil z bogatim trgovcem Veternega pristana, da je okrepil svoje zavezništvo, Jelenovo mlajšo hčer Gajo, ki naj bi se poročila z njegovim sinom, pa zaprl v hišni pripor. Sina Filipa je nato poročil s hčerko svojega barona Igorja Rečnega, ki je imel pod sabo večino Jezerne vojske.

Nastop Matije Jezerjana in trgovina s sužnji

Spor z Jelenjem je Jezerjane močno razjezil in plemiče Belega mesta so videli kot sokrivce te, kot jo je prihajajoči grof Matija poimenoval, gnusne zarote. Matija Jezerjan je prišel na grofovski stolček v letu 237, ko se je v Belesiji dogajalo mnogo reči, grofija Jezerno pa je bila sredi celotnega dogajanja. Na eni strani sta bila Jelenje in Belo mesto, s katerima so Jezerjani želeli imeti čim manj opravkov, na drugi strani pa je bil Vetrni pristan, ki je v tem času postal že prava mestna država, saj so si njegovi trgovci in veleposestniki lastili že skoraj celo Primorje. Poleg tega je grofija na vzhodu mejila na skrivnostne vilinske gozdove, na zahodu pa orkovsko dolino, kjer se je po Veliki vojni naselil preostanek grdiov. Na njihovo mejo so postavili stalne vojaške posadke, saj jim niso nikakor zaupali.

Tako se je novi grof Matija lahko obrnil le na Vetrni pristan in njegov trgovski svet. Z njem je grof pospisal mnogo novih sporazumov in pogodb ter s tem začel v grofiji z novo upravo. Z željo po bogastvu, razvoju ter neodvisnosti od Bele kraljice, je grof Matija začel na široko poslovati s takšnim in drugačnim trgovskim blagom. Posebno pa ga je zaznamovala trgovina s sužnji, katere je prodajal izven svojih meja v preostalo deželo Belesijo, mnogo pa jih je pristalo v Dolini orkov - z njimi je namreč na skrivaj sklenil diplomatski pakt.

Trgovina s sužnji je bila v manjši meri vedno prisotna v Belesiji, vendar "se še nikoli ni noben belesijski grof spustil tako nizko, da bi sužnje prodajal med grdinsko nesnago", je nastalo situacijo opisal eden izmed svetovalcev Bele kraljice. Posledično so se odnosi med grofijo Jezerno in Belim mestom še poslabšali. Jezerno se ni želelo priključiti novemu Belesijskemu kraljestvu in se obrnilo k povezavi z Vetrnim pristanom. Tam je bila trgovina mnogo bolj odprta in prodaja sužnjev jih v podrobnosti niti ni zanimala, dokler so se obračali novci.


Enako politiko kot Matija Jezerjan je nadaljeval njegov sin, Filip. Ta še vedno ohranja odlične odnose z Vetrnim pristanom, ki je že zrasel v pravo trgovsko državo.

Zanimivosti grofije

Omembe