Jelenje

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Jelenje
Jelenje.png
Jelenje grb.jpg
Grb Jelenjega
Vladar: Gregor II Jelen
Sedež: Rogatec
Lokacija: Osrednja Belesija
Meje: Sever – Belo mesto
Severozahod – Gallesija
Jugozahod – Jezerno
Severovzhod – Korvin
Jugovzhod – Barjansko
Politični odnosi Zavezništvo:
Belo mesto, Korvin
Sovražno:
Jezerno

Grofija Jelenje leži skoraj v središču dežele Belesije in je zmeraj predstavljala pomembno strateško območje. Čeprav relativno mlada rodbina, grofiji že mnogo generacij vladajo Jelenji, ki so zaradi neposredne bližine Belega mesta, bili s Kraljico večino časa v dobrih odnosih. Jelenje meji tudi na nekatere močne grofije, pravtako v bolj ali manj prijateljskih odnosih s Kraljico, kot so Gallesija, Korvin in Barjansko.

Vladavina grofov Jelenja

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Stari Jelen / / / 289 Smrt
Gregor Jelen 41 289

Plemiči Jelenja

Zgodovina

Jelenje je od nekdaj bila mogočna grofija in močna zaveznica Belega mesta. Ime izvira iz gozdov polnih divjadi, a to ni bilo edino bogastvo grofije, saj je tudi zemlja zelo rodovitna, kar so kmetje s pridom uporabljali za gojenje zelenjave, sadja in žitaric na poljih ter živine na prostranih pašnikih.

Po Veliki vojni se je stanje bistveno spremenilo, saj je mnogo sredstev šlo za oborožitev, opremljanje in prehrano vojske, ki so jo želeli na novo vzpostaviti. Prav tako se marsikateri bojevnik Jelenjega ni vrnil domov. Kar pa je grofijo najbolj prizadelo, so bila opustošenja sadovnjakov in pokoli živine na pašnikih. Po koncu vojne prebivalstvo sicer ni stradalo, a ni bilo več razkošja, na katerega so bili navajeni. V tem času so se zelo poznali prijateljski odnosi s sosednjim Jezernim, ki jim mnogokrat priskoči na pomoč, sploh pri trgovanju z Vetrnim pristanom.

Sčasoma so zrasli novi sadovnjaki pa tudi črede so si opomogle. Grofija je bila obkrožena z zavezniki in na vidiku ni bilo nikakršnega sovraga. Vrnila se je blaginja, populacija je narasla, kar je privedlo do rasti večjih vasi, trgov in mest.

Odnosi pa so se popolnoma spremenili, ko je prišlo do dobro znanega spora s sosednjim Jezernim (glej Spor med Jezernim in Jelenom). Od takrat naprej se je grofija še močneje povezala z Belim mestom. Plemstvo Jelenjega je danes v dobrih odnosih s kraljevimi zavezniki, njihova družinska drevesa so z medsebojnimi porokami tako prepletena, da bi skoraj lahko rekli, da gre za eno samo družino. Po vzoru grofovske družine se je tudi nižje plemstvo začelo poročati s plemstvom preostalih grofij. In ko pride do smrti grofove hčere ter dogodkov, ki sledijo, se celotno plemstvo združi v podporo grofu.

Spor med Jezernim in Jelenom

Grofiji ločeni z dolgimi jezeri sta uživali več kot stoletje trajajočo prijateljstvo, trgovsko in vojaško zavezništvo. Mnogo generacij je veljala tradicija, krepitve in ohranja prijateljstvo tako, da se ena izmed hčera Jezernega poroči na dvor Jelena in obratno.

Zavezništvo je bilo trdno in močno, dokler ni v Belem mestu završalo, kajti na oblast je prišla Rozaja Modra, ki je napovedovala ponovno odprtje belega mesta in njegovih meja. V prvih 15 letih svojega vladanja je bila tako uspešna, da je vse kazalo na nov preporod kraljestva. Novico o preporodu pa je spremljala tudi nesreča, kajti mlada grofica Katarina Jezerna, poročena Jelen, naj bi med svojim prvim porodom tragično preminula, skupaj z nerojenim sinom, bodočim prestolonaslednikom. Premeteni stari vladar Jelen se je spomnil zgodb o dneh slave kraljestva Belesija in napotil svojega sina, grofa Gregorja Jelena preko svojih meja v Belo mesto, kjer si je med plemiči poiskal novo ženo Mojco Koseško

Sporočilo o smrti svoje prve hčerke je Matijo Jezernega izredno užalostila, hkrati pa razbesnela novica, da je Jelen izkoristil priložnost in se poročil s plemkinjo odpirajočega se Belega mesta, namesto da bi ga zaprosil za roko svoje druge hčere Maje. Šlo pa je še dlje, kajti grof Gregor si ni vzel niti toliko časa, da bi mu poslal truplo Katarine in njenega nerojenega sina, ki je začuda izginilo. Besen je pomislil na izdajo in zaroto, Jelenju obrnil svoj hrbet, svojo drugo hčer Majo poročil z bogatim županom Veternega pristana, da je okrepil svoje zavezništvo, Jelenovo mlado hčer, ki naj bi se poročila z njegovim sinom je zaprl v hišni pripor, mladega sina Filipa pa raje poročil s hčerjo svojega barona Igorja Rečnega, ki je imel pod sabo večino Jezerne vojske.

Zanimivosti grofije

Beli Jelen

Po gozdovih Jelenjega naj bi svojo čredo vodil Beli jelen in kot pravijo naj bi tisti, ki ga vidi, imel sedem let sreče. Že sama misel, da bi ga poskušal ujeti ali kakorkoli škoditi pa naj bi prinesla nesrečo in če bi kdo res kaj takega poskusil ljudje, raje niti ne pomislijo kako bi končal. Sicer verovanje v nadnaravno moč belih živali poznajo po vsej Belesiji, a zaradi simbolične povezave z grofijo je tukaj bolj poudarjena njegova moč in vpliv. Ob praznikih se pogosto dogodi, da se grof obleče čisto v belo in se sprehaja med ljudmi in nemalokrat jih tako napravljen tudi obdaruje.

Omembe