Jarilov red

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Jarilov red
Jarilov red grb.jpg
Grb Jarilovega reda
Vrhovni poveljnik Borut Hrastar
Sedež Orelijin Ščit
Lokacija Korvin
Zastopane rase ljudje
O frakciji
Jarilov red je frakcija, ki sledi slavnemu viteškemu redu Belesije. Gre za eno izmed zahtevnejših frakcij, saj od igralcev pričakujemo dober viteški kostum (vključno z oklepom in orožjem), dejansko znanje rokovanja z orožjem in poznavanje vrednot Jarilovega reda, Ivane Orelije ter belesijske zgodovine. Aktivni člani Jarilovega reda načeloma le izjemoma potujejo izven domačega Korvina. Če se odločiš za to frakcijo, ti z veseljem pomagamo in odgovorimo na karkšnakoli vprašanja.

Jarilov red je spoštovan belesijski viteški red, ki se zavzema za viteške vrednote in pravo krono.

Opis

Jarilov viteški red izhaja iz poveljnika Jarila Pokončnega, ki se je boril z Ivano Orelijo. Jarilov red je globoko spoštovan po celotni deželi Belesiji, saj so bili prvi pripadniki tega reda lastnoročno zaslužni za zmago nad Gaargwejem in konec Velike vojne. Red po tradiciji ščiti kraljico, če jo pripozna kot pravo krono. Red se lahko pohvali z najbolje izurjeno vojsko v Belesiji, ki je poleg škratjih ščitobranilcev tudi najbolje opremljena. Njihov sedež Orelijin ščit je v Korvinu, kjer jim je tedanji grof Ljudevit Korvin ob ustanovitvi podaril zemljo, njihovemu Vrhovnemu poveljniku pa podelil status barona. V zahvalo je Jaril grofu Korvinu obljubil pomoč pri urjenju poveljnikov za njegovo osebno vojsko in vojaško pomoč v primeru napada na Korvin s strani kogarkoli, razen s strani prave krone.

Prava krona

Jarilov red kot pravo krono priznava vsakega kralja ali kraljico, ki je zvest Belesiji in sledi načelom, ki jih je postavila Ivana Orelija ob ustanovitvi kraljestva. Pravi kroni so zapriseženi tudi z besedo in so podaljšek njene leve roke.

Viteško urjenje

Jarilov red bdi nad prebivalstvom Korvina, kraljestva in dežele Belesije. Od svojih podložnikov v zameno poleg desetine zahteva, da vsaka družina pošlje svojega drugorojenega sina ali hčer na ogled, preizkušnjo in urjenje. Prvorojenemu sinu je namreč namenjeno, da postane glava družine, ko odraste, prva hči pa vedno postane glavna dekla ali pomaga materi pri opravilih. Tega jim družine sploh ne zamerijo, kajti postati vitez Jarilovega reda je velika čast in mnoge družine ter celo nižji plemiči izven Jarilove zemlje radi pošljejo svoje otroke v urjenje. Včasih pošljejo tudi prvorojence pod pretvezo, da so drugorojeni.

Ogled otrok se zgodi nekje v času po sedmem letu in pol in pred osmim letom in pol. Ogled je namenjen predvsem temu, da se hitro izlušči bolj sposobne od manj sposobnih. Tisti, ki so sprejeti pričnejo s preizkušnjo.

Preizkušnja otrok kot pažev poteka že od dopolnjenih 8 let starosti pa vse do 12. leta. Takrat se učijo manir, pisanja in branja, imajo pa tudi naporne fizične treninge in učenje ježe. Vsi paži preizkušnje ne preživijo. Tisti, ki jo preživijo, a vseeno izpadejo, so poslani domov. Predvsem pri dekletih je večji upad kot pri fantih. To je za družino sicer manj častna pot, a vseeno spodbudna, saj so otroci vedno deležni dobre prehrane, učenja in urjenja, tako da vseeno lahko precej prispevajo k družini in skupnosti, saj pogosto postanejo dobri lovci, pisarji, obrambni stražarji ali celo pomočniki glavarjev.

Tisti, ki preizkušnjo prestanejo, so sprejeti kot oprode Jarilom (vitezom), kar traja nadaljnja 4 leta.

Po pretečenih 4 letih, ponavadi pri 16 letih, so kandidati iz oprod povišani v nižje člane Jarilovega reda in sprejeti v redno vojsko, nato pa prestanejo še 5 let urjenja, da pri dopolnjenem 21. letu postanejo pravi Jarilovi vitezi.

Jarilovi vitezi, ki pokažejo poseben potencial se nato urijo še naprej.

Zgodovina

Ustanovitelj Jarilovega reda
JarilPok.jpg
Polno ime: Jaril Pokončni
Živel: 551 3.v. - 40 n.v.

Tekom Velike bitke je po smrti vrhovnega poveljnika belesijske vojske poveljstvo prevzela njegova desna roka, neomajana Ivana Orelija. Na svoje mesto je imenovala mladega stotnika in odličnega stratega, Jarila.

Vojna je bila vse hujša in po preboju zidu Belega mesta in umoru kralja, je izgledala izgubljena. Kljub temu je Ivana Orelija uspela zaustaviti naval, pokončati generala grdinske vojske Gaargweja, dvigniti moralo svojih mož in obrniti tok bitke. Po kronanju in prevzemu oblasti kot nova kraljica je mesto vrhovnega poveljnika prepustila Jarilu, ki je v njenem imenu v naslednjih letih končal Veliko vojno.

Kljub zmagi nad valom grdinov, ki je več let pustošil po Belesiji, in prizadevanjem Ivane Orelije je kraljestvo stagniralo. Po njeni smrti je zaradi neprimernega vladanja njenih naslednic, Ivane Orelije II. in III., kraljestvo vedno hitreje razpadalo in tonilo v brezizhoden položaj.

Ko je Ivana Orelija III. zaradi številnih puntov, protestov, migracij, revežev in prosjakov napovedala zaprtje in izolacijo Belega mesta od preostalega kraljestva, je ostareli Jaril odstopil s položaja vrhovnega poveljnika vojske Belega mesta. Kot desna roka preminule Ivane Orelije je Jaril prevzel njeno držo, stališča in vrednote in ni želel, da njena zapuščina propade.

S precejšnjim številom privržencev, stotnikov, desetnikov in vojakov, je zapustil dvor in Belo mesto ter na zahodu Korvina, ob Gabrju, rojstni vasi Ivane Orelije, ustanovil Jarilov red. V znak spoštovanja je njihovo utrdbo poimenoval Orelijin Ščit, glavni opazovalni stolp pa Ivanin pogled, saj vedno bdi nad Belesijo, kot je to počela tudi ona. Red je od vsega začetka prevzel Ivanino neomajano držo, strogo stališče do grdinov na belesijskih tleh in privzgajal njene vrednote.

Pripadniki Jarilovega reda služijo Belesiji in odgovarjajo le kraljici in grofu Korvinu. Spoštovani so povsod po Belesiji in znani kot eni izmed najbolj spretnih in izučenih borcev vseh časov.

Trenutna desna roka vrhovnega poveljnika je mlada častnica, rojena v Gabrju in po pričevanju zgodovinarjev izrezana podoba Ivane Orelije, ki si z njo deli tudi njena neizprosna načela. Domačini so jo s spoštovanjem poimenovali Nova Orelija.