Igre

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Igre in stave
Igre.jpg

Ker zna biti življenje na kmetiji, oranje na polju, straža na obzidju ali celo poležavanje na dvoru naporno, utrujajoče in predvsem monotono, skoraj vsak prebivalec Belesije in širše okolice občasno poseže po igrah na srečo ali stavnicah. Poleg tega, da predstavljajo mikavni zaslužek, so tudi odličen način sproščanja, še posebej v krčmi ali pivnici, ko po nekaj vrčkih piva pogum naraste do neba.

Stave

Stave ali stavnice se pobirajo skoraj ob vsakem dogodku, večjem ali manjšem, glavno je, da se najdeta dve zainteresirani osebi, ki sta pripravljena položiti denar k njunim napovedim. Na turnirjih ali večjih dogodkih stave ponavadi pobira uradno določena oseba, ki si marljivo zapiše vse pologe in imena oseb, da kasneje lahko terja izgubljeno in izplača zasluženo.

Dogodki, kjer se pogosto vrstijo stave: turnirji, petelinji ali pasji boji, konjske dirke, dirke z vozovi, polaganje rok, vaški pretepi...

Igre

Borbene igre ali igre merjenja moči

Pri njih je zmagovalec seveda tisti, ki premaga nasprotnika tako da ga spravi na tla, ali pokaže večjo moč. Pri borbenih igrah se zagotovo kmalu najde druščina opazovalcev, ki začne pobirati stave. Stavijo pa tudi udeleženci. In čeprav velja za slab znak ali nesrečo, največkrat sami nase...

Rokoborba, skoraj spada med igre sposobnosti, vendar v realnosti večinoma ni pomembna tehnika, temveč surova moč.

Polaganje rok, največkrat do njih pride v krčmi po nekaj vrčkih piva.

Metanje polen, ki pa so lahko tudi kamni, skale, vrčki, kladiva in podobno. Glede na pravila igre je največkrat zmagovalec tisti, ki uspe reč zalučati najdlje.

Metanje podkev, podobno kot pri metanju polen, lahko uporabimo karkoli, vendar je cilj tokrat zadeti cilj, ne dolžina meta, torej se meri natančnost.

Bojne veščine ali igre sposobnosti

Največkrat prisotne na turnirjih ali večjih mestnih sejmih. Zmagovalec je ponavadi oklican za mojstra svoje izbrane veščine in poleg slovesa tudi bogato nagrajen.

Lokostrelstvo

Mečevanje

Metanje nožev

Boj s palico

Namizne igre

Začnejo in končajo se po napornem dnevu, med počitkom ali po obroku. So bolj mirne narave, saj je pri njih bolj v ospredju hitrost misli in ostrost uma kakor moč in spretnost. Napetost ali težavnost igralci povečujejo z višino stav.

Kockanje

Kocke.
Kocke.jpg

Voukalca ali Lisica in gosi

Narisano polje, ena figura lovca in 13 - 17 figur v drugi barvi.
Voukalca.jpg
Priljubljena igra predvsem med lovci, pastirci in kmeti. Glede na sposobnosti igralcev se lahko igra z 13 - 17 gosmi/ovcami. En igralec nadzoruje lisico/volka in njegov cilj je, da polovi (preskoči) vse nasprotnikove figure. Drugi igralec pa igra čredo ovac/jato gosi in skuša ujeti plenilca tako, da mu odvzame možnost premika.

Hnefetafel

Polje 9X9, figura kralja, 8 bojevnikov in 12 razbojnikov.
Hnefetagel.jpg
Razbojniki so obkolili kralja z majhno skupino njegovih bojevnikov. Kralj zmaga, če mu uspe pobegniti v katerikoli kot, napadalci pa zmagajo, če kralja obkolijo in mu odvzamejo prostost. Vsaka figura se lahko premika samo za eno polje in samo vodoravno ali navpično. Dva razbojnika lahko premagata bojevnika in ga odstranita iz igre, če ga obkolita na dveh nasprotnih si straneh, vendar samo, če sta ga obkolila v svoji potezi, bojevnik, ki se samostojno postavi med dva razbojnika ni premagan. Enako potezo lahko izpeljeta dva bojevnika ali bojevnik in kralj in izločita razbojnika.

Vojakova igra ali Zajec ali Sovražnik na begu

Narisano polje, figura sovražnika in tri figure stražarjev.
Zajec.jpg
Precej priljubljena med vojaki, predvsem stražarji. Pregovorno je igra dobra vaja in je veliko težja kot izgleda. Trije stražarji, ponekod tudi lovci ali volkovi, morajo ujeti enega sovražnika oz. zajca. Stražarji se lahko pomikajo samo naprej, gor in dol ter po diagonali naprej. Zmagajo, če nasprotnika ujamejo v kot. Nasprotnik pa se lahko premika v vse smeri in zmaga, če jim lahko pobegne.

Seega

Polje 5x5, ducat figur v dveh barvah.
Seega.jpg
Figure se premikajo le za eno polje vodoravno ali navpično. Na začetku se igralca domenita, ali bo pobiranje figur potekalo s preskokom ali z obkoljevanjem. Igra se začne tako, da igralca izmenično položita po dve figuri v nasprotni vogalni polji. Nato nadaljujeta s polaganjem po dveh figur kamorkoli na igralno površino, razen na sredino. Ko je prosto samo še sredinsko polje, se drugi del igre začne. Zmaga tisti, ki izloči figure drugega igralca.

Alquerque ali Qirkat

Narisano polje 5X5, ducat figuric v dveh različnih barvah.
Alquerque.jpg
Igra se igra podobno kot dama. Na bojišču sta se zbrali dve mogočni vojski, možje se zapodijo drug proti drugemu in skušajo pobiti (preskočiti) nasprotnika. Figure se lahko premikajo le naprej in levo-desno. Ne sme se premakniti levo in nato desno na isto polje. Če figura lahko preskoči nasprotnikovo figuro, vendar namesto tega premaknemo drugo, ki ne preskakuje, je ta figura odstranjena. Ko dosežemo nasprotno stran polja se lahko premikamo le še levo in desno. Zmagovalec je tisti, ki pobere vse nasprotnikove figure, pobere več figur ali, ki prisili nasprotnika, da se ne more več premikati.

Špansa ali Mlin (nine man morris)

Igralno polje in devet figur v dveh barvah.
Mlin.jpg
Obstajajo tudi različice s šestimi figurami in različica imenovana Morabaraba z ducat figurami. Igra poteka tako, da igralca izmenično polagata figure na polje, kjer vsak skuša prvi sestaviti tri v vrsto. Vsakič, ko en igralec sestavi tri v vrsto lahko nasprotniku izloči poljubno figuro. Ko je igralc pri zadnjih treh figurah, lahko začne preskakovati povezave in postavi figuro kamorkoli na poljubno prazno mesto.

Tri v vrsto (three man morris)

Igralno polje in 3 figure v dveh barvah.
Trivvrsto.jpg
Igra se igra podobno kot Mlin: igralca izmenično polagata figure na polje, kjer vsak skuša prvi sestaviti tri v vrsto. Če igra ni končana, ko so figure položene, jih izmenično premikata, dokler nekomu ne uspe in izloči nasprotnikovo figuro.