Igre

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Igre in stave
Igre.jpg

Ker zna biti življenje na kmetiji, oranje na polju, straža na obzidju ali delovna obrt naporno, utrujajoče in predvsem monotono ter nezanimivo, skoraj vsak prebivalec Belesije in širše okolice občasno poseže po igrah na srečo ali stavnicah. Poleg tega, da predstavlja mikavni zaslužek je tudi odličen način sproščanja, še posebej v krčmi ali pivnici, ko je po nekaj vrčkih piva pogum še toliko višji.

Stave

Stave ali stavnice se pobirajo skoraj ob vsakem dogodku, večjem ali manjšem, glavno je, da se najdeta dve zainteresirani osebi, ki sta pripravljena položiti denar k njunim napovedim.

Na turnirjih ali večjih dogodkih stave ponavadi pobira uradno določena oseba, ki si marljivo zapiše vse pologe in imena oseb, da kasneje lahko terja izgubljeno ali izplača zasluženo.

Igre

Borbene igre ali igre merjenja moči

Pri njih je zmagovalec seveda tisti, ki premaga nasprotnika tako da ga spravi na tla, ali pokaže večjo moč. Pri borbenih igrah se zagotovo kmalu najde druščina opazovalcev, ki začne pobirati stave. Stavijo pa tudi udeleženci. In čeprav velja za slab znak ali nesrečo, največkrat sami nase...

Rokoborba, skoraj spada med igre sposobnosti, vendar v realnosti večinoma ni pomembna tehnika, temveč surova moč.

Polaganje rok, največkrat do njih pride v krčmi po nekaj vrčkih piva.

Metanje polen, ki pa so lahko tudi kamni, skale, vrčki, kladiva in podobno. Glede na pravila igre je največkrat zmagovalec tisti, ki uspe reč zalučati najdlje.

Metanje podkev, podobno kot pri metanju polen, lahko uporabimo karkoli, vendar je cilj tokrat zadeti cilj, ne dolžina meta. torej se meri natančnost.

Bojne igre ali igre sposobnosti

Največkrat prisotne na turnirjih ali večjih mestnih sejmih. Zmagovalec je ponavadi oklican za mojstra svoje izbrane veščine in poleg slovesa tudi bogato nagrajen.

Lokostrelstvo

Mečevanje

Namizne igre

Začnejo in končajo po napornem dnevu, med počitkom ali po obroku. So bolj mirne narave, saj je pri njih v ospredju hitrost misli in ostrost uma, kakor moč in spretnost. So ena izmed priljubljenih prostočasnih aktivnostih. Napetost ali težavnost igralci povečujejo z višino stav.

Kockanje

Kockanje.jpg


Voukalca

Voukalca.jpg Priljubljena igra med pastirci. Pastir skrbi za 12 ovac, volk pa jih lovi, preskakuje in žre ter jim preprečuje vstop v štalco.

Hnefetafel

Hnefetafel.jpg


BAO ali vojna fižolčkov

Bao.jpg