Granitni khaganat

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Granitni khaganat
Granitni khaganat.png
Grb granitni khaganat.png
Grb Granitnega khaganata
Khan: Gnajs Granitni
Sedež: Granitna trdnjava
Lokacija: Mračno gorovje
Meje: Zahod - Železni khaganat
Vzhod – Divjina grdinov
Jug – Trovid
Jugovzhod - Kisovo, Mornija

Eden izmed dveh velikih škratjih khaganatov. Samostojni Granitni khaganat je nastal po razdelitvi velikega Škratjega khaganata in je dom tako imenovanih Granitnih škratov - Adadtharr Khazad.

Zgodovina

Leta 474 tretjega veka, med pregonom grdinov Odin Ščit-Ljudstva v Mračnem gorovju Khud'abbad naleti na z rudninami bogato območje. Po letu poizkusnega izkopavanja sklene, da bo na območju postavil oporišče za izkopavanje srebra, a se nekaj let kasneje, ko so dokončno porazili grdine v gorovju, odloči za postavitev trdnjave na velikem granitnem osamelcu. Trdnjava je znana kot Granitna trdnjava. Leta 493, po 19 letih dela, je bila trdnjava zgrajena. Mnogo škratjih kamnosekov z družinami se zaradi bližnjih nahajališč srebra in marmorja odloči za trajno selitev v novo Granitno trdnjavo. Leta 494, v 222. letu starosti, Odin Ščit-Ljudstva po škratji tradiciji stopi s prestola, še prej pa oba sinova dvojčka povzdigne v khana. Granitno trdnjavo podeli Obarju, ki se od takrat imenuje Granitni, pripadniki njegovega khaganata pa so odslej znani kot Granitni škratje.

Vladavina Granitnih khanov

Po vrsti Naziv Prevzem oblasti Starost ob prevzemu Predaja oblasti Čas vladavine Razlog
1 Obar Glasvojske 494 3.v. 161 555 3.v. 61 Predaja oblasti v skladu s tradicijo.
2 Obar II Naslednik 555 3.v. 138 58 4.v. 84 Predaja oblasti v skladu s tradicijo.
3 Gnast Vladeželjni 58 4.v. 145 94 3.v. 36 Izgubi proti tekmecu za naziv khana.
4 Yarik Trdaskala 94 174 118 36 Izgubi proti tekmecu za naziv khana.
5 Gnast Vladeželjni 118 205 135 17 Predaja oblasti v skladu s tradicijo.
6 Obar III Granitni 135 137 171 36 Izgubi proti tekmecu za naziv khana.
7 Tarik Bratomorni 171 119 207 36 Izgubi proti tekmecu za naziv khana.
8 Obar III Diplomatski 207 209 219 12 Izgubi proti tekmecu za naziv khana.
9 Gnajs Upajoči 219 141

Obar je bil prvi granitni khan, ki je prevzel oblast, ko je njegov oče Odin Ščit-ljudstva ustanovil Granitno trdnjavo in leta 494 tretjega veka prepustil oblast svojima sinovoma. Naziv khana je častno postal Granitni, ki ga ob kronanju prevzame vsak novi vladar. Gnajs Granitni bo vladal do leta 300, ko se bo po škratji tradiciji umaknil s položaja in khaganat prepustil svojemu sinu Gruntu.

Pomembni obmejni kraji

  • Velike dveri

Velike dveri, Gabilmedân in ena izmed mej khaganata, so bile zgrajene v času osvajanja gorovja, pred izgradnjo Granitne trdnjave. Skrbele so za varen in nemoten prehod škratov z zahoda in ljudi z juga. Večina trgovine z ljudmi še vedno poteka preko Velikih dveri.

  • Visoka skala

Visoka skala, Zidrâkhadar, pokriva južno mejo in je druga linija obrambe pred grdini, ki prodirajo iz severovzhoda in vzhoda. Večina ljudi, ki iz Trovida ali Kisovega zaide v Škratje gorovje in naleti na Visoko skalo zmotno misli, da so videli Granitno trdnjavo. Večji del trgovine z sosednjima grofijama poteka ravno preko Visoke skale.

  • Prvi most

Prvi most, Ze'khur, pokriva jugovzhodno mejo in je prva linija obrambe pred grdini z vzhoda.

  • Zadnji dom

Zadnji dom, Nututazhâr, pokriva severovzhodno mejo in je prva linija obrambe pred grdini s severovzhoda.

Granitni škratje v Belesiji

Eden izmed častnikov granitne vojske je tudi Namgor Škratji. Po ukazu khana se z manjšo četo škratov pridruži grofici Trovidški in Na bojnem polju podre njene sile. Poleg njega je znan tudi častnik Herleif Kladivo. Po ukazu khana je z manjšo četo škratov pri Bitki za Mornijo podrpl grofa Dorana in mu pomagal poraziti Slavena.