Grabno

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Grabno
Grabno1.jpg
Grabno.jpg
Grb Grabnega
Zadnji grof: Janez Grabenški
Sedež: Izvir
Lokacija: Severozahodna Belesija
Meje: Sever –Železni khaganat
Zahod – stara Gallesija
Jug – Zelenbor
Vzhod – Belo mesto, Trovid

Grofija Grabno je ležala v severozahodni Belesiji in je ena izmed dveh grofij, ki se je združila s staro Gallesijo v današnjo grofijo Gallesijo. Vladala ji je rodbina Grabenških.

Grofje Grabna

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Anže Grabenški 15 222 47 269 Naravna smrt.
Miha Grabenški 21 269 19 289 Smrt od ciroze jeter.
Janez Grabenški 19 289 2 291 Združitev grofije z Gallesijo.

Zgodovina

Grofija Grabno se je nahajala na zahodu današnje Gallesije in je obstajala do leta 291 4.veka, ko je takratni grof Janez Grabenški grofu Gregoriju Gallusu ponudil združitev obeh grofij pod oblastjo Gallusa, v zameno za precejšnjo količino denarja.

Do tega dejanja je vodila dolga vrsta dogodkov, začenši z razpadom velike grofije, ki je nekoč obsegala območje današnje Gallesije. Grofijo je vodila danes neznana plemiška družina, ki se ji je okoliško prebivalstvo uprlo in jo izgnalo na začetku 3. veka, v času ustanovitve Belega kraljestva. Kmalu so na območju bivše grofije zrasle 3 manjše grofije: Zelenbor, stara Gallesija in Gorjansko.

Prevzem grofije

Grofiji Gorjansko je vladala plemiška družina Gorjan, ki ji je bilo prebivalstvo načeloma naklonjeno. Grofija je bila majhna in samozadostna, ukvarjali so se predvsem z živinorejo in poljedeljstvom in tako je bilo do Velike vojne. Po koncu vojne se je začel vzpon trgovske družine Graben. Grabni so prebivali na meji s Trovidom, tik ob trgovski poti. Že pred vojno so obogateli s prodajo hrane in ročnih izdelkov, vendar niso pod neznano plemiško družino nikoli pridobili plemiškega naziva. Trgovali so predvsem s Trovidom ter Železnim in Granitnim khaganatom. V času grofije Gorjansko so postali še premožnejši, denar je romal v prave roke in glavar družine Iztok Graben je postal podeželski baron. Preimenovali so se v Grabenške.

Sprva so podpirali vladajoče Gorjane, vendar so kmalu postali premožnejši in bolj vplivni od njih. Kljub temu pa je okoliško prebivalstvo še vedno z naklonjenostjo gledalo na Gorjane in ostareli Iztok Graben se je odločil, da bo svojo hčer Rožo Graben poročil v rodbino Gorjan. Takratni naslednik in edini sin, Miloš Gorjan, je bil že zaročen z nižjo plemkinjo iz Gallesije, a se ni mogel upreti Rožinemu zapeljevanju - kot lepotica je namreč slovela daleč naokoli. Kmalu se je izkazalo, da je Roža noseča, in Miloš se je bil prisiljen poročiti z njo. Po smrti starega grofa Gorjana je Miloš Gorjan prevezel grofijo in naenkrat se je znašel obkrožen z Grabenškimi, ki so si s porokami in denarjem pridno utrli pot do večine pomembnih služb v grofiji.

Miloš je bil tako prepuščen milosti Grabenškovih, saj Gorjanov ni bilo več veliko, in kmalu se je smrtno ponesrečil na lovu. Grofijo je prevzel njegov sin, Hotimir Grabenški, takrat star 15 let. Pri 20ih je grofijo preimenoval v Grabno.

Pod vodstvom Grabenških je grofija v nekaj generacijah obogatela in trgovski posli so cveteli. Njihove karavane so potovale po celotni Belesiji in večina prebivalcev grofije se je tako ali drugače preživljala s prodajo. V tistem času je Grabenške doletela prva nesreča, v obliki škandala.

Škandal v Grabnu

Tedanji grof Anže Grabenški je bil poročen z nižjo plemkinjo iz Jelenjega, Miloslavo Priboljškovo. Miloslava je bila hladna, zadržana ženska in med njima ni bilo velike ljubezni, zato grofova parada ljubic nikogar ni presenečala. Vendar pa se je zgodilo nedopustno - grof Grabenški se je pri 50ih letih zaljubil v 17letno Cvetko Hmelj, mlado krčmarjevo hčer. Cvetka ni znala ne brati, ne pisati in grofova pozornost ji je nadvse godila. Po mestu se je sprehajala kot, da je grofica in razkazovala nakit, ki ji ga je kupil Grabenški. Njegova žena se za deklino ni prav dosti zmenila in pravijo, da je bila celo hvaležna, da se je mož ogibal njene postelje. Z grofom sta namreč imela 2 otroka in za Miloslavo je bila njena dolžnost opravljena.

Nekega dne je Cvetka pred celim dvorom oznanila, da je noseča in od Grabenška zahtevala, naj prizna njenega otroka. Zaljubljeni grof ji je seveda ustregel in razglasil, da bo otroku ob rojstvu podelil svoje ime. Takrat je na dvoru završalo in grofica Miloslava je Cvetko javno oklofutala in dala pred dvor privesti Cvetkinega ljubimca, mladega Andreja Kovača. Izkazalo se je, da je grofica za vsak slučaj dala zasledovati Cvetko in izvedela, da ne ljubimka zgolj z grofom. Cvetka je padla v solze in na kolenih rotila grofa Anžeta, naj prizanese njenemu dragemu in njenim otrokom. Grof se je počutil izdanega in v jezi ukazal, naj oba ljubimca vržejo v ječo.

Kljub temu je bil očitno precej zaljubljen, saj je občasno obiskoval Cvetko, ki je čez nekaj mesecev povila dvojčka. Grof Grabenški, ki se je v tem času hudo sprl s svojo ženo, je za svojega priznal le enega izmed obeh dvojčkov - Marka Grabenška. Njegova sestra, Tilka Kovač, je kasneje umrla pri zgolj nekaj mesecih.

Jeza grofice Grabenške je bila brezmejna in grozila je, da bo dala Cvetko in njene otroke ubiti. Končno se je zadovoljila z izgonom in Cvetka je z otroki odpotovala v sosednji Trovid, kjer ji je grof Grabenšek s svojim vplivom zagotovil več kot ugodno življenje.

Propad Grabnega

Druga nesreča se je Grabenškovim počasi priplazila za hrbet v času Anžetovega naslednika, Mihe Grabenška. Njihove karavane so namreč pričeli ogrožati razbojniki. Sprva se je to dogajalo zgolj na poti do Vetrnega pristana in Grabnški so najeli dodatne vojake za spremstvo, posli pa so tekli dalje kot vedno. vendar pa je bilo napadov vedno več in marsikatera karavana se ni vrnila. Ljudje so začeli govoriti, da so Grabenške trgovske karavane preklete in marsikateri trgovec je raje pričel trgovati z Gallusi. Grofa Miho je vpad njegovega vpliva tako prizadel, da se je pričel zapijati, pravijo pa tudi, da se je v njegovo hišo naselila Kikimora. Grofiji je šlo vedno slabše, trgovina je usihala in kar je bilo denarja je grof porabil za pijačo, igre in veselice, pravtako veselo pa se je tudi zadolževal.

V času njegovega sina, grofa Janeza Grabenška, je bila grofija že tako v dolgovih, da je bilo prebivalstvo blizu upora. Grof Janez je zato pristopil do grofa Gallusa, ki je svojo grofijo s poroko pred kratkim združil z Zelenborom. Ponudil mu je združitev Grabnega in Gallesije, v zameno za odplačilo vseh dolgov Grabenških in dovolj denarja, da bi se rodbina ponovno lahko postavila na noge. Gallus je ponudbo sprejel in Grabno je postalo del Gallesije. Janez Grabenški je bil imenovan za zavetnika Grabna in kot vazal Gallusa obdržal grad Izvir ter ozemlja bivšega Grabna.

Znano družinsko drevo Grabenških

Andrej Kovač
238-296
Cvetka Hmelj
240-284
Anže Grabenški
207-269
Miloslava Priboljškova
211-278
Božidara Premska
243-292
Marko Grabenški
258-297
Tilka Kovač
258-258
Mateja Grabenška
251-298
Miha Grabenški
248-289
Branka Kreška
251-
Svetovid Grabenški
279-
Leda Mrečka
272-
Janez Grabenški
270-
Vida Grabenškova
290-