Gallesija

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Gallesija
Gallesija.png
Gallesija grb.jpg
Grb Gallesije
Grof: Gregorij Gallus
Sedež: Pečina
Lokacija: Severozahodna Belesija
Meje: Sever – Železni khaganat
Zahod – Slankraj
Jug – Dolina orkov, Jezerno
Vzhod – Belo mesto, Trovid, Jelenje
Politični odnosi: Zavezništvo:
Železni khaganat, Belo mesto, Slankraj, Jezerno
Frakcije: Urokolomci

Grofija Gallesija je ena izmed največjih grofij v Belesiji, saj je trenutnemu grofu Gallusu uspelo združiti svojo grofijo Gallesije z grofijama Grabno in Zelenbor. Grofiji vlada stara, bogata rodbina Gallus.

Grofje Gallesije

Naziv Starost ob prevzemu Prevzem oblasti Vladal Predaja oblasti Razlog
Gal Gallus 40 239 34 273 Oblast predal sinu Janezu in preživel ostanek svojih dni v Železni citadeli.
Janez Gallus 56 273 14 287 Med proslavljanjem svojega 70. leta doživel srčno kap.
Jakob Gallus 42 287 2 289 Hudo ponesrečen in prikovan na posteljo.
Gregorij Gallus 23 289

Opis

Gallesija je znana po rudnikih srebra v lasti družine Gallus in konjereji, vzrejajo namreč prvovrstne sive in rjave ponije, ki se znajdejo na vsakem terenu in so zelo zaželjeni v škratjih khaganatih. V vzhodnem delu grofije, na območju bivše grofije Grabno, ter na severnem delu, območju stare Gallesije, tudi pasejo krave in drobnico, medtem ko se na južnem delu, na območju bivšega Zelenbora, nahajajo rodovitna polja.

Prebivalci Gallesije se najraje držijo svojega domačega območja, saj so se vse tri grofije šele pred kratkim združile in je med ljudmi še vedno prisotno nezaupanje do bivših sosedov. Kljub temu načeloma podpirajo trenutnega grofa Gregorija Gallusa, saj je grofija v njegovem času močno obogatela in od združitve grofij ima tudi najrevnejši berač hrano v svoji skledi.

Plemiške družine Gallesije

Poleg rodbine Gallus gallesijski dvor sestavljata tudi plemiški družini Grabenški in Zelenborski in njihovi vazali.

Gallusi

Po popolnem prevzemu oblasti in združitvi grofij Zelenbor in Grabno pod staro grofijo Gallesijo, so Gallusi bogatejši in vplivnejši kot kdajkoli prej. Trenutni grof Gregorij Gallus skrbi, da čimveč pomembnih vlog v grofiji opravljajo njegovi sorodniki iz rodbine Gallus.

Zelenborski

Borut Zelenbor, neporočen mlajši brat pokojnega grofa Zelenbora, ima v lasti južni predel bivšega Zelenbora, od gradu Doberdob pa do zahodne meje s Slankrajem, ki mu ga je podaril grof Gallus.

Karolina Zelenborska, hči pokojnega grofa Zelenbora, je poročena s trenutnim grofom Gallusom.

Baron Oton Bohinjski, brat Karolinine pokojne matere, Marine Bohinjske, nadzoruje območje južno od reke Zelenice, ki seže od gradu Doberdob. Baronica Katja Bohinjska, Marinina sestra pa si lasti območje od Doberdoba do meje z Jezernim.

Grabenški

Janez Grabenški, bivši grof Grabnega in baron Gallesije ter njegova mladoletna prvorojenka, Vida Grabenška. Ko je Janez podpisal sporazum in svoje ozemlje predal grofu Gallusu, jim je ta v upravljanje prepustil njihovo domovanje, grad Izvir, in celotno ozemlje severno od reke Grene pa vse do trgovske poti s Trovidom na severu.

Zgodovina

V času nastanka Belega kraljestva je področje pripadlo danes neznani plemiški družini, ki je kmalu uspela izgubiti naklonjenost lokalnega prebivalstva in bila izgnana ali umorjena. Na ozemlju so tako zrasle tri manjše grofije, Zelenbor, Gallesija in Gorjansko.

V grofiji Zelenbor je brez posebno zanimivih dogodkov vladala rodbina Zelenbor, ki je na svojem kosu zemlje uspevala do današnjih časov, ko se je zadnja potomka Karolina Zelenborska poročila s trenutnim grofom Gallusom.

V grofiji Gorjansko je vladala rodbina Gorjan in v lasti so imeli večji kos zemlje v vzhodnem delu današnje Gallesije. Njihova vladavina se je končala po Veliki vojni z vzponom trgovske družine Graben. Grabni so bili spretni trgovci, ki so urejali večino trgovine s sosednjim Trovidom in Granitnim khaganatom. Kmalu so postali najbogatejša družina v bližnji okolici in se tudi poročili v plemiško rodbino Gorjan. Ob poroki so pridobili baronski status in se preimenovali v Grabenške. S pomočjo porok s pravimi osebami in denarja v pravih žepih so se povzpeli na oblast Gorjanskega in grofijo preimenovali v Grabno.

Severneje, v Gallesiji pa je rodbina Gallus močno obogatela. Na svojem ozemlju so namreč kmalu po nastanku grofije odkrili bogate rudnike srebra in zgradili razkošno palačo, Zvezdni grad. Minevala so leta in Gallusi so postajali vedno premožnejši, saj so njihovo srebro odkupovali tako škratje, s katerimi so bili vedno močno povezani, kot kovnice denarja v Belem mestu. Zaradi skrajne severne lege grofije in bližine škratjih khaganatov jih je Velika vojna skoraj popolnoma obšla in njihove skrinje so kipele od zlata. Ker jim bogastvo ni bilo dovolj, so začeli sanjati o minulih časih, ko je neznana plemiška rodbina obvladovala območje vseh treh grofij. Sprva subtilno, nato pa vedno bolj odprto so pričeli spletkariti in omejevati vpliv ostalih dveh grofij, Grabnega in Zelenbora.

V grofiji Zelenbor so bili predvsem znani po poljedeljstvu in vzreji konj. Njihovi napol divji rjavi poniji so bili v širši okolici znani kot odlični potovalni konji, ki so se dobro znašli na še tako strmih poteh. Pretkani Gallusi so zato začeli vzrejati svoje, sive ponije, ki so bili sicer malce slabši na gorskem terenu, ker so izvirali iz primorskih obal, a so v zelo kratkem času vseeno postali zelo iskani. Gallesijske konjušnice so tako kaj kmalu prinašale lepe denarce, obenem pa predstavljale resno konkurenco Zelenborskim. Kljub temu je zaradi svojih polj in marljivega prebivalstva grofija Zelenbor uspevala naprej.

Grofija Grabno pa se je preživljala skoraj izključno samo s trgovskimi posli. Skozi grofijo je namreč potekela trgovska pot iz Trovida, nahajali pa so se tudi blizu Belega mesta in škratjih khaganatov. Trgovali so z bližnjimi in daljnimi in njihov obstoj je bil močno odvisen od uspeha trgovskih karavan, ki so morale prečkati tudi Gallesijo, če so potovale v zahodnejše predele Belesije. Nekako v času, ko je Gallesija dobila prve konjušnice, so Grabenške trgovske karavane pričeli napadati razbojniki. Kmalu se je to poznalo tudi na trgovanju Grabnega, saj so njihove karavane pričele veljati za tvegano naložbo. Marsikateri trgovec je zato raje posloval z Gallusi, ki so svojim karavanam zagotavljali tudi močno vojaško spremstvo. Grofija Grabno je zaradi vpada trgovine in slabih finančnih odločitev s strani vladajoče rodbine Grabenških močno obubožala in dolgovi so se pričeli kopičiti.

Leta 290 je umrl zadnji grof Zelenbor, ki je grofijo zapustil svoji hčeri, Karolini Zelenborski. Karolina, takrat še neporočena, se je soočala z začetki finančne krize v grofiji, še bolj zaskrbljujoča pa so bila poročila o nenadnem zbiranju razgrajačev in potepuhov najslabše sorte znotraj meja grofije. Tako ji ni preostalo drugega, kot si je poiskala moža. V tistem času se je tudi grof Gregorij Gallus pričel ozirati za nevesto in Karolina je sprejela njegovo ženitno ponudbo. S poroko sta se obe grofiji združili v eno in Gallesija je pridobila vsa ozemlja Zelenbora.

Med tem časom so se v Grabnem dolgovi tako nakopičili, da takratni grof Janez Grabenški sploh ni več upal zaspati. Prebivalci so negodovali in trgovine je bilo vedno manj. Tako je naneslo, da je leta 291 Janez Grabenški predlagal združitev Grabna in Gallesije pod vodstvom grofa Gallusa, v zameno za poplačilo vseh dolgov in še dodatno zajetno vsoto denarja, ki bi rodbino Grabenških ponovno postavila na noge. Grof Gregorij je ponudbo z veseljem sprejel in z odobritvijo Bele kraljice je Gallesija pridobila tudi ozemlje Grabnega.

Grofija Gallesija je tako obsegala ozemlje treh grofij, kar se na tem območju ni zgodilo že od časov Modrega kraljestva. Leto kasneje se je Gregoriju rodil prvi sin, Gorazd Gallus, in ukazal je zgraditi novo graščino, poimenovano Pečina, kamor je preselil sedež grofije. Svojo staro graščino pa je namenil rastočemu redu Urokolomcev, ki jim je po vzoru trovidskih Vedežnikov podelil tudi pravice izvršilne oblasti.

Zanimivosti grofije

Urokolomci

V grofiji Gallesija ima sedež red Urokolomcev, ki skrbijo za nadzor nad magijo in izobraževanje o pravilni uporabi le-te. Grof Gregorij Gallus jim je prepustil graščino Zvezdni grad, ki je bila sedež stare grofije Gallesije in jim podelil pravice izvršilne oblasti. Govorice pravijo, da je grof Gallus Urokolomcem naklonjen predvsem zato, ker predstavljajo nasprotni pol Vedežnikom iz sosednjega Trovida, s katerimi nima dobrih izkušenj. Gregorij sicer trdi, da jim je graščino podelil, ker se zaveda nevarnosti nenadzorovane magije in se spominja čarovniških vojn.

Škandal v Grabnem

Podrobnosti škandala v Grabnem so se razvedele po vsej Belesiji. Kmalu so prebivalci skovali frazo "Grabenški zakon", ki je pomenila, da je bil eden izmed zakoncev nezvest in spočel otroka. Še danes se po vaseh dobro ve, kateri otroci so bili rojeni iz "Grabenškega zakona".