Denar

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Valuta v Belesiji
Belesijska valuta.jpg
Novci po vrednosti: Bakreni ral, bakreni križ, srebrni ral, srebrni križ, zlati ral, zlati križ

V Belesiji so glavna denarna valuta zlatniki, srebrniki in bakrenci, a je kljub temu še vedno prisotna blagovna menjava, posebno med ljudstvi barbarov in orkov.

Novci

Osnovo za večino prebivalstva predstavlja bakrenec, ki je najpogostejša valuta. Srebrnik je vreden 10 bakrencev in za preprosto prebivalstvo predstavlja nekaj izredno dragocenega, saj si ga ne lastijo prav pogosto. Zlatnik ima vrednost 100 bakrencev, oziroma 10 srebrnikov. Vse odkar je kraljestvo razpadlo je v obtoku precej več različnega denarja, kajti vsaka grofija in kraljestvo drugih ljudstev kuje svoj denar. Četudi so različni po velikosti in teži, je vrednost vseh praviloma enaka, a obstajajo trgovci, ki bodo sprejeli le kovance iz določenega področja dežele.

Ko je kraljica Alela Viktorija Belopolta prevzela oblast, je uvedla zakonska določila teže in čistosti kovine, ki jo morajo novci vsebovati, da so veljavni. Razposlala je mojstre kovce, ki kovance preverjajo in veljavne označijo z novim grbom, kar sporoča njihovo veljavnost. Bakrenec, poimenovan tudi bakreni križ, ostaja osnova večine prebivalstva. Nova valuta vsebuje šest vrednosti.

Novi Belesijski novci
Novec Ime in poimenovanja Vrednost v bakrencih
Bral.png bakreni ral,
tudi polbakrenec
1/2
Bkriž.png bakreni križ,
tudi bakrenec
1
Sral.png srebrni ral,
tudi polsrebrnik
5
Skriž.png srebrni križ,
tudi srebrnik
10
Zral.png zlati ral,
tudi polzlatnik
50
Zkriž.png zlati križ,
tudi zlatnik
100

Vsi neustrezni kovanci bodo sčasoma pobrani iz obtoka in pretopljeni v nove kovance ali druge materiale.

Blagovna menjava

Blagovna menjava poteka med dvema ali več zainteresiranimi prodajalci/kupci, ki individualno ocenijo vrednost izdelka, ki ga želijo kupiti, in v zameno ponudijo predmet v svoji lasti, za katerega menijo, da je enake ali večje vrednosti. Če se prodajalcu predmet, ki ga kupec ponuja v zameno, zdi primeren, je kupčija ponavadi uspešna. Pomembno je vedeti, da je nekaj, kar je za nekoga smet, za koga drugega lahko dragocenost in obratno. Tudi denar, torej kovanci in dragi kamni, pravi ali ponarejeni, so za nekoga, ki jih ne pozna, lahko dobri ali ničvredni, medtem ko bo kdo drug v zameno za njih zahteval dvojno količino blaga.

Ostale valute

Obstajajo tudi druge valute, ki sicer bolj spadajo pod blagovno menjavo kakor samo valuto, saj nimajo dogovorjene vrednosti. Dragi kamni različnih oblik, velikosti in barv so za nekoga lahko vredni veliko zlatnikov, nekdo drug pa jih bo zavrnil kot plačilno sredstvo, saj ne bo želel trgovati z njimi. Zlati ali srebrni pesek je bolj sprejemljivo plačilno sredstvo, a tudi tu lahko najdemo koga, ki te "valute" ne bo želel sprejeti.

Ponaredki

Kot povsod tudi v Belesiji obstajajo ponaredki, s katerimi se želijo nepridipravi okoristiti. Največkrat so to premajhni, prelahki ali preveliki kovanci, izdelani iz drugih materialov, ali pa vsebujejo veliko primesi manjvrednih kovin. Torej morajo biti vsi pozorni, še posebno pa pri pri raznih kupčijah ali igrah, kjer popotniki stavijo svoje premoženje ali imetje.

Toda pozor! V staro kraljestvo prihajajo tudi popotniki iz drugih dežel, ki s seboj prinašajo svoje denarne valute. Od trgovcev samih je odvisno ali jih prepoznajo in sprejemajo ali ne.

Praviloma so ponaredki oziroma tuje valute vedno vredni manj kot uradni Belesijski novci. Trgovci morajo tu biti izredno pozorni, da prepoznajo ponaredke in niso ogoljufani.