Bela akademija

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Bela akademija
Kraljeva ak.jpg
Belaakademijagrb.png
Grb Bele akademije
Glavni ravnatelj Roman Anton Briški
Lokacija Belo mesto

Glavna belesijska ustanova za preučevanje vseh vrst magije.

Opis

Bela akademija se nahaja v Belem mestu in združuje najodličnejše belesijske čarovnike, ki se ukvarjajo z najglobljimi skrivnostmi magije in ritualov. Čarodeji na Beli akademiji preučujejo vse vrste magije, v nasprotju s Črno akademijo, ki je bila ustanovljena izključno za preučevanje temne magije. Bela akademija je znana predvsem po preučevanju magične teorije, starih tekstov, izpopolnjevanju zahtevnih ritualov, na katere se pripravljajo tudi več let in izumljanju novih urokov. Akademiji med seboj le redko sodelujeta, saj druga drugo vidita predvsem kot konkurenco in si radi prisvajata zasluge za dosežke svojih učencev.

Pogoji za vstop v Belo akademijo so izjemno strogi, saj vključujejo izjemno magično moč ali podkovanost v teoriji magije, in le redki učenci Kraljeve akademije, ki končajo program magije, so pripuščeni k vstopu. Večina čarovnikov se Beli akademiji pridruži šele, ko so že v zrelih letih in si želijo dodatno razširiti magična obzorja. Izjema so seveda vajenci, ki si jih čarodeji iz Bele akademije izberejo sami in izučijo za svoje pomočnike, kar predstavlja veliko čast.

Beli akademiji načeluje glavni ravnatelj Roman Anton Briški, ki nosi naziv Visoki mag Bele akademije. Gre za častni naziv, podeljen najbolj učenemu magu, ki ga večina pridobi šele v častitljivih letih. Poleg glavnega ravnatelja Belo akademijo upravlja krog Višjih magov, mnogi izmed katerih sodijo tudi med kraljičine tesne svetovalce. Za pridobitev naziva Višji mag, mora čarovnik prestati zahteven test, pred tem pa mora izumiti vsaj en popolnoma nov urok ali potrditi vsaj eno novo ritualno komponento.

Šolanje

Bela akademija svojim učencem ponuja različne programe, usmerjene v raziskovanje določenega področja magije. Programi so razdeljeni na osnovni in nadaljevalni nivo:

Osnovni nivo

1. Preučevanje urokov

 • Zdravilska magija: uroki, namenjeni zdravljenju.
 • Začasni uroki: uroki z začasnim učinkom.
 • Napadalna magija: uroki, namenjeni uporabi v boju.
 • Uroki vplivanja: uroki, ki na različne načine vplivajo na tarčo.
 • Pasivni uroki: večnamenski uroki, kjer so tarče predmeti ipd.

2. Preučevanje magičnih predmetov

 • Starodobni magični predmeti: iz časov Modrega kraljestva ali pred tem (1. vek).
 • Magični predmeti 2. veka
 • Magični predmeti 3.veka
 • Sodobni magični predmeti: predmeti iz 4. veka

3. Preučevanje ritualov

 • Rituali zakletve: povzročijo dolgotrajno, škodljivo kletev.
 • Rituali zdravljenja: pospešijo zdravljenje, odstranijo kletve.
 • Rituali spremembe: vplivajo na svet okoli čarovnika.
 • Rituali klicanja: vzpostavijo stik z brez-telesnimi bitji, bogovi...

Nadaljevalni nivo

4. Snovanje urokov

5. Snovanje ritualov

6. Izdelava magičnih predmetov

Po zaključku osnovnih programov je možna tudi dodatna specializacija za preučevanje temne magije in izprijenih magičnih predmetov, vendar tega ne oglašujejo.

Častni člani

Bela akademija le izjemoma podeljuje naziv častnega člana. Od ustanovitve so si je ta naziv prislužilo zgolj 12 čarodejev, in sicer za izjemne dosežke na področju magije, ki niso bili odkriti v okviru akademije. Pravijo, da se po vsaki dodelitvi naziva celotno osebje Bele akademije še par let dnevno sprašuje, zakaj se niso tega prej spomnili sami.

Zgodovina

Bela akademija izhaja še iz časov Modrega kraljestva, ko je bila skupaj s Črno akademijo ustanovljena leta 500. drugega veka. Medtem ko je bila Črna akademija ustanovljena za raziskovanje temne magije in urokov, uporabnih v boju, je Bela akademija nastala kot stičišče vseh čarodejev, ki so želeli magijo preučevati iz bolj teoretičnega stališča. Torej čarodejev, ki so v teh daljnih časih šele odkrivali prave recepte za uroke ter strukture in komponente ritualov. Magija je bila v vzponu in člani Bele akademije so želeli širiti meje mogočega v vse smeri, ne zgolj za povečanje lastne moči in vpliva. Njihovo znanje je raslo in razvoj magičnih predmetov ter ritualov nad šamansko stopnjo gre v veliki meri pripisati prav magom iz Bele akademije.

V času čarovniških vojn so jim kritiki očitali, da svojega znanja ne uporabljajo za dobrobit kraljestva in žrtev, temveč zgolj za lastno zadovoljstvo. Bela akademija je namreč začasno zaprla svoja vrata, močno utrdila svojo obrambo in usmerila vse sile v zaščito svojih arhivov, v katerih je bilo že v tistih časih zbrano neprecenljivo magično znanje. Za kritike se niso kaj prida zmenili, znano pa je, da so vseeno ponudili pomoč Črni akademiji in redu Črne rune, vendar predvsem v obliki izmenjave znanja in izvedbe obrambnih ritualov.

Ko je bilo ustanovljeno Belo kraljestvo, je Belo mesto postalo prestolnica in Bela akademija je močno pridobila na pomembnosti, saj so se v tistem času na akademiji šolali skoraj vsi čarodeji iz uglednih družin. Iz raziskovanja magije so se začasno usmerili predvsem na poučevanje, kar se je končalo med Veliko vojno, ko so vse svoje sile ponovno vpregli v raziskovanje obrambne in napadalne magije za zaustavitev orkovske horde. Po koncu vojne in ustanovitvi nove kraljevine Belesije, je novi ravnatelj Bele akademije zavzel stališče, da bi lahko magi Bele akademije vojno končali precej prej kot v 9 letih, če bi se v predvojnih časih posvečali izključno raziskovanju. Zaostrili so pogoje za vstop v Belo akademijo, ki je odtlej postala predvsem raziskovalna ustanova ter šola za elitne mage, in tako je ostalo vse do danes. V času Rozaje Modre je bila zato ustanovljena Kraljeva akademija, ki omogoča magično izobrazbo tudi manj nadarjenim magom in začetnikom.