Škratji khaganat

Iz LARP Slovenija
Skoči na: navigacija, iskanje
Škratji khaganat
Velike dveri.jpg
Vhod v škratovsko gorovje

Dandanes je Škratji khaganat razdeljen na dva dela, Železni khaganat v Velikem sivem gorovju, ki je tako kot njegovi prebivalci poimenovan po neizmernih količinah železove rude, in Granitni khaganat v Mračnem gorovju, ki je poimenovan po debelih plasteh granita v gorovju.

Zgodovina

Pred tisočletji je bilo škratovskih ljudstev več. Delila so se na khaganate, ki so jim vladali khani, ki so odgovarjali vrhovnemu khaganu, največjemu med škrati. Poseljevali so širna gorovja na severu in zahodu, onkraj meja Belesije, ter tam živeli v mestih, katerih imena in lokacije so že zdavnaj izgubljene in pozabljene.

Zgodbe govorijo, da so škratje že v času pred Modrim kraljestvom tavali po Velikem sivem gorovju, ki ga sami imenjujejo Gabil Thafar'abbad in je danes znano tudi kot del Škratjega gorovja. Več stoletij nazaj je enemu izmed mest, ki stoji v Velikem sivem gorovju, poveljeval khan Odin Ščit-Ljudstva, ki je doživel visoko starost. V času njegove vladavine niso čez njihove meje prodrla nobena sovražna ljudstva. Odin Ščit-Ljudstva je imel sinova dvojčka, imenovana Olaf in Obar. Nekoč je khan opazil, da se v sosednjem gorovju, imenovanem Mračno gorovje, zbirajo grdini in odločil se je, da te grožnje ne bo podcenjeval. Poslal je vojsko škratov, ki sta ji poveljevala mlada brata Olaf in Obar. Olaf je bil neustrašen vodja in bojevnik, Obar pa odličen govorec in strateg, zato sta skupaj dosegla veliko zmago. Med bojem so škratje opazili, da je še neraziskani predel gorovja bogat s srebrom, premogom in pomembnimi kamninami. Odin je zato sklenil, da bo razširil meje svojega khaganata in zgradil novo mesto, ter tako vsakemu sinu prepustil en vladavino nad enim delom Škratjega gorovja.

Gorovje Gabil Thafar'abbad je še danes bogato z železom, zlatom, platino in drugimi kovinami. Njegovo glavno mesto je Železna citadela, ki jo je po smrti Odina Ščit-Ljudstva, vodil njegov sin, khan Olaf Železni. Tudi tamkajšnji škratje so sami sebe imenovali Železni škratje. Škratje Železne citadele so bili po deželi znani kot kovači, ki so izdelovali najboljša orožja in oklepe daleč naokoli.

Vzhodno kraljestvo s sedežem v Granitni trdnjavi pod vodstvom khana Obarja Granitnega, leži v gorovju Khud'abbad. Gorovje ni tako bogato s kovinami kot sosednje, a je zato toliko bolj obdarjeno s kamninami kot sta marmor in granit, škratje pa tam izkopljejo tudi velike količine premoga. Tamkajšnji škratje so zato mojstrski graditelji in obdelovalci kamenja. Sami sebe nazivajo z Granitni, včasih pa celo Marmorni škratje.

Za časa življenja Olafa in Obarja sta mesti cveteli, imeli sta direktno in široko cestno povezavo, prav tako pa podzemne predore, ki so povezovali obe mesti. Trgovina je potekala med škrati in sosednjimi ljudstvi, s katerimi so menjali svoje dobrine. Ko sta brata preminila, je nekaj njunih naslednikov še vedno uspešno vladalo, dokler ni prišlo do vpada grdinskih in barbarskih plemen pod vodstvom Gaargweja Uničevalca in Velike vojne. Ker se vojna niti ni dotaknila škratovskih khaganatov, sta mesti ostali nepoškodovani. A takrat je nastopil med škratjima khanoma hud spor, o katerem škratje nikoli ne spregovorijo, razen med seboj. Škratovska khaganata sta med seboj prekinila vse stike, porušili so predore in trgovske poti so se zaprle. Spor je privedel celo do številnih umorov med sosednjimi škrati.

Tujci pa škratov Železnega in Granitnega khaganata pravzaprav ne morejo ločita, saj so istega rodu in so si popolnoma enaki v vseh pogledih.