FAQ informacije

FAQ informacije

Kaj je LARP

Kratica LARP stoji za Live Action Role Playing, torej po naše za realistično igranje fantazijskih vlog (na kratko “igranje vlog”). Gre za neke vrste improvizacijsko gledališče, ki pa ga ne izvajamo za gledalce, temveč za lasten užitek ter vse sodelujoče.

Kje poteka LARP?

Pri nas LARP poteka na različnih lokacijah po vsej Sloveniji.

Koliko moram biti star, da lahko pridem na LARP?

Za udeležbo na naših dogodkih moraš biti star/a vsaj 16 let. Vsi mladoletni udeležnci potrebujejo tudi dovoljenje staršev oz. polnoletnega spremljevalca, ki prevzame odgovornost zanj. 

Ali moram biti za LARP včlanjen?

Ne. Zaenkrat je LARP Slovenija skupnost in ne društvo. 

Ali lahko nosim superge in kavbojke?

Pri LARPu se trudimo pričarati čim bolj realistično vzdušje, kar najlažje dosežemo prav s kostumi. Očitno moderna oblačila v LARP ne sodijo. V najslabšem primeru lahko uporabite svoja stara oblačila, ki glede na material in izgled delujejo čim bolj srednjeveško, prav tako pa naj bodo čim bolj naravnih barv (zelena, črna, rjava …). Na začetku imate tudi možnost izposoje kostumov. Velja pa pravilo, da moraš imeti na svojem tretjem LARPu že lasten kostum, ki je primeren za LARP. V vsakem primeru se pogovori s svojim mentorjem, da skupaj prideta do najboljše rešitve. 

Kje dobim oblačila in opremo?

Uporabiš lahko tisto kar ustvariš doma ali na delavnicah, ki jih občasno organiziramo. To pomeni predelava starih oblačil, izdelava novih iz različnih materialov itd. Lahko pa tudi naročiš stvari s spletnih trgovin oz. kupiš od izdelovalcev, ki se s tem ukvarjajo (glej Povezave).

Kakšno je LARP orožje?

LARP orožje je penasto s trdnim jedrom, a še vedno realistično oblikovano.  Pena je nato prekrita še s srebrnim selotejpom ali pobarvanim lateksom.
Mora biti popolnoma varno oblikovano, brez ostrih robov in možnosti, da bi jedro predrlo peno in s tem poškodovalo druge. Za natančna pravila glede orožja si poglej članek Orožje

Kaj pomeni IT in OT?

IT je kratica za »in time«. V tem času pozabiš na svojo resnično osebo in igraš lasten lik. OT je kratica za »out time«. Greš »ven« iz lika in si spet resnična oseba. Če moraš iti OT med samim LARPom (WC, nujen telefonski klic ipd.), moraš prekrižati obe roki čez prsa, da s tem pokažeš ostalim igralcem, da si OT.

Ali ima LARP kakšna pravila?

Različni LARPi po svetu imajo tudi različna pravila. Naša se zgledujejo po nekaterih nemških LARPih (npr. Drachenfest), zato obstajajo tri glavna pravila, celotna pravila pa najdete na naši spletni strani pod Knjiga pravil.

Kdo so GM?

GM (Game Masters) so vodje LARP dogodkov, ki skrbijo za njihovo organizacijo ter stvarjenje in potek zgodbe. Imajo tudi glavno besedo pri določanju pravil. Če imate kakršnakoli vprašanja glede LARPa in stvari povezanih z njem, vam bodo z veseljem pomagali.

Kdo je lahko organizator LARPa?

LARP dogodke organizira GM ekipa, katerim pa pomagajo tudi njihovi pomočniki. Če te zanima organizacija, jih le kontaktiraj. 

Kdo so NPC?

NPC (non-playable characters) so liki, ki se pojavijo v LARPU kot pomemben del za napredovanje zgodbe ali za zapolnitev vlog, ki jih običajni liki ne morejo. Določijo jih GM.

Kaj je glavni lik?

Glavni lik je lik, ki je tebi najbolj pri srcu in ga največkrat igraš. Za začetni lik je priporočljivo, da izbereš kaj bolj preprostega, za nadaljnjo inspiracijo pa je na voljo obilica fantazijskih fotografij, knjig, filmov in serij.

Kako dolgo traja zgodba, koliko časa igram izbrani lik?

Ena glavnih prednosti LARPa je to, da svoj lik igraš dlje časa, skoraj vsaka zgodba pa se navezuje na naslednjo. Z svojim likom se učiš in ga razvijaš, tvoja dejanja in dejanja ostalih pa oblikujejo celotno zgodbo. Če si najemniški vojak in iščeš delo in hkrati pobiješ ljudi, ki jih srečaš na poti ter spotoma še kakšnega gospoda, ki te je najel, boš kmalu označen za morilca, nad tabo bo razpisana nagrada, ljudje, ki te bodo prepoznali se te bodo izogibali ali pa te napadli, da bi prišli do nagrade. Zapomni si torej, da bodo tvoja dejanja vplivala na vse ostale.

Koliko je bojevanja na LARPih?

Imamo LARPe, kjer je veliko bojevanja in tudi LARPe, ko bojev sploh ni. V prvi vrsti pa se posvečamo dobri in zanimivi igri. 

Na sebi imam oklep, kaj to pomeni?

Oklep ti služi za dodatno zaščito pred fizičnimi in izjemoma magičnimi udarci. Najpomembnejše je to, da udarce dobro odigramo. Kot vsi vemo, so oklepi v grobem deljeni v 3 kategorije, glede na zaščito, ki jo nudijo: lahki oklep (podložene tkanine, debelo usnje), srednji oklep (verižnina, luske, lamele) in težki oklep (polne plošče in delne plošče).
Udarec z orožjem na posamezno mesto lahko poškoduje oklep, ga uniči in glede na jakost udarca tudi poškoduje. Tu ni računanja, pomembno je, da odigramo po občutku ter čim bolj realno. Za več informacij glej Pravila

Kako naj čaram?

Čarovnije so razdeljene v več stopenj, vsaka stopnja pa zahteva, da verbalno izraziš čarobne besede, ki jih podkrepiš z obrazno mimiko in kretnjami rok, zadnja beseda v uroku pa mora nujno opisovati efekt uroka. Čarovniki imajo zato pogosto s seboj knjigo urokov, v kateri imajo zapisane besede in potek čarovnije, kajti če se pri izvajanju uroka zmotijo ali so prekinjeni, se čarovnija sfiži in ne deluje. Za več informacij glej Pravila

Kako odigram poškodbe?

Poškodbe skušaj odigrati čim bolj realno:

  • Če si prejel močan udarec s kladivom v prsni koš, potem imaš najverjetneje polomljena rebra in se v najboljšem primeru sesedeš na tla.
  • Na čarovnijo reagiraš kot na druge poškodbe. Če te doleti slepota, odigraš slepoto in se izogibaš goljufanju, kljub temu, da OT lahko vidiš. Če te zadane ognjena krogla čarovnika, si zagorel in hitra reakcija kot valjanje po tleh te lahko rešita večje poškodbe, lahko pa padeš po tleh, goriš, preneseš ogenj na soborce in posledično umreš, če ga ne pogasiš.
  • Puščica ignorira kakršenkoli oklep, zaustavi jo le ščit.
  • Rahel poteg z mečem po tvojem oklepu ga ne bo poškodoval, močan pa ga lahko, prav tako tudi ti čutiš udarec, ki bo v najboljšem primeru pustil kako modrico.

Za več informacij glej Pravila

Med LARPom sem zadet v glavo, kaj storim?

Glava in vrat sta edina dela telesa, kjer so udarci prepovedani. Če te je kdo zadel tja, imaš na izbiro ali udarec odigraš in šele kasneje opozoriš nasprotnika naj bo bolj previden ali pa udarec preprosto ignoriraš in prav tako ob koncu opozoriš nasprotnika.

Umrl sem, kaj naredim?

Če te dovolj hitro najde zdravilec ali čarodej, se ti mogoče obeta okrevanje, v nasprotnem primeru si boš moral najverjetneje ustvariti nov lik. A ne skrbi, prav igranje različnih vlog je ena najzanimivejših stvari pri LARPu!
Če ti je lik izredno pri srcu, se v izjemnih primerih lahko le tega tudi »oživi«. O tem se pogovori z GM. Sicer pa je smrt tvojega najljubšega lika še en razlog, zakaj na LARPih nima smisla napadati in ubijati kar vse po vrsti. Pazi na svoje življenje!