Udobni kostumi

Udobni kostumi

NEKAJ SMERNIC ZA IZDELAVO UDOBNEGA KOSTUMA

Poleg izdelave lika in njegove zgodbe, je kostum ena izmed najpomembnejših stvari v LARP igri. Dobro izdelan in lep kostum tebi in vsem okoli tebe da občutek, da ste zares prestopili v fantazijski svet. A poleg izgleda kostuma je zelo pomembno tudi udobje. Na LARP dogodku boš v kostumu namreč preživel več ur, ki ne bodo preveč prijetne, če se bo tvoj kostum zarotil proti tebi.
Osnova izdelave kostuma je seveda tvoj lik in njegova osebna zgodba. Vedno se skušaj držati pravila, da ne izdeluješ kostuma, temveč vsakdanja oblačila za svoj lik. Pomembno je, da premisliš, kaj vse bi tvoj lik na LARP dogodku lahko počel: tekel, skakal, se bojeval, sedel na mokrih, umazanih tleh, bredel po potoku ali se udeležil plemiške gostije? Temu primerno moraš izdelati svoj kostum, zato smo zbrali nekaj smernic, s katerimi si boš lahko izdelal kostum, ki ti bo brez neudobja služil v vsaki situaciji.

OKOLJE

Prva smernica je povezana z okoljem, v katerem se igra dogaja. Ali bo LARP dogodek, na katerega se odpravljaš, potekal zunaj ali znotraj? Če igra poteka zunaj, po možnosti v gozdu takoj po deževju, bo tvoja okolica umazana, mokra in morda tudi drseča. Potrebuješ torej primerno, nepremočljivo obutev in oblačila, ki ti jih ne bo škoda, če boš med bojem padel po tleh ali se med trdo prisluženim obrokom usedel na blaten štor. Poleg tega je pomembna tudi temperatura – če bo mrzlo, potrebuješ več plasti, po možnosti toplo, volneno tuniko, kak kožuh ali pa kar plašč ali ogrinjalo.
Če bo vroče, moraš paziti, da ti v kostumu ne bo postalo prevroče. Razen če igraš plemkinjo iz visoke družbe, verjetno ne boš ravno navdušen, če te bo popadel glavobol ali celo omedlevica. Kostumi iz umetnega usnja npr., ne bodo dihali tako dobro kot pravo usnje ali bombaž, kar lahko hitro postane problem. Za vroča obdobja sta posebno primerni tkanini bombaž in lan, nujno pa je tudi pitje zadostne količine vode.
Če bo LARP potekal v notranjih prostorih temperatura navadno ni tak problem in lahko si privoščiš lepše, bolj ugledne kose oblačil, ki bi se drugače lahko umazali. Ženske se npr. lahko oblečejo v obleke z vlečkami in obujejo v čevlje s peto, ki bi se v zunaj do gležnjev pogreznili v blatna tla.

PRENAŠANJE OSEBNIH PREDMETOV

Med LARP dogodkom zagotovo potrebuješ kakšne osebne predmete. Morda gre za tvoj alkimistični set, magično knjigo, hrano, denar ali pa kaj bolj pomembnega, kot so zdravila. V nasprotju s kavbojkami imajo kostumi le redko žepe, zato je priporočljivo, da imaš s seboj pas z mošnjički ali pa starinsko torbo, kjer lahko hraniš vse svoje stvari. Če gre za občutljive stvari, je pametno, da je torba usnjena ali kako drugače vodoodporna.

SVOBODA GIBANJA

Ko izdeluješ svoj kostum, je pametno upoštevati tudi, kako se boš v kostumu premikal. Če boš igral maga ali zdravilca v dolgi halji, mora biti ta primerne dolžine, da se ne boš spotaknil čez rob in padel na nos. Če boš igral bojevnika, boš verjetno imel oklep, ki mora biti izdelan tako, da te čim manj omejuje pri gibanju. Če se odločiš za bolj omejujoče kose kostuma, kot so prsni oklepi ali korzeti, bodi pripravljen na to, da te bo kostum precej omejeval, kar bo po parih urah lahko postalo neprijetno. Enako velja za maske, ki pokrivajo celo glavo ali čelade, v katerih boš slabše slišal, tvoj vidni kot pa bo omejen. A kot pravijo, za lepoto je treba potrpeti in tako je tudi z zahtevnejšimi deli LARP kostumov. Da pa bo trpljenje čim manjše, priporočamo, da svoj kostum temeljito preizkusiš pred LARP dogodkom in odpraviš morebitno žuljenje, tiščanje, zbadanje in vse ostale tegobe.

OBUTEV

Zelo verjetno je, da boš svojo izbiro obutve prilagodil kostumu in ne udobju. Marsikdo izmed nas za potrebe igre predela stare ali poceni čevlje in, ko se LARP konča, se lahko začnejo žulji ali celo bolečine v podplatih. Cenovno ugoden in enostaven način za izboljšanje LARP obutve je, da v svoje čevlje namestiš notranji vložek, ki bo poleg udobja poskrbel tudi za toploto. Dobro je tudi poskrbeti, da imajo čevlji dovolj debel podplat, da med tekom po gozdu ne boš močno občutil vsake veje ali ostrejšega kamna.

LIČILA, LEČE, LASULJE, MASKE IN OSTALI DODATKI

Zagotovo si vsak od nas želi izgledati kot najbolj zanimiva fantazijska bitja, kar sicer lahko dosežemo z uporabo barvnih leč, barv za obraz ali telo, lasulj, mask, lateks protetike ipd. A ponovno se moraš zavedati, da boš moral izbrane dodatke nositi več ur. Če npr. igraš orka s plastičnimi zobmi, te bodo močno ovirali pri jedi, če nosiš lasuljo sredi poletja, ti bo vroče in morda te bo srbelo lasišče, če uporabljaš barve za obraz pa se lahko zaradi potenja popolnoma izbrišejo. Vse to se seveda da zdržati, a vsaka izmed teh stvari te bo med dogodkom motila. Zato ponovno priporočamo, da se s svojimi izbranimi dodatki dodobra seznaniš predhodno, predvsem pa se prepričaj, da tvoje telo nanje dobro odreagira. Alergije ali razdražena koža zaradi lateksa, lepila, s katerim si prilepiš vilinska ušesa, barvnih leč ali močnih barv za obraz namreč niso nekaj, kar želiš izkusiti med igro.

Za konec pa še kratek nasvet: vsaj 1 dan pred dogodkom spakiraj vse dele svojega kostuma v torbo. Kajti ni slabšega, kot če ob prihodu na LARP ugotoviš, da si kaj pozabil. Preveri tudi, da si s seboj vzel vse dodatne stvari, kot so lepila, barve za obraz, dobri odstranjevalci lepil in ličil, robčki in podobno.

(povzeto po: https://geekandsundry.com/7-things-to-consider-when-building-your-larp-costume/)

Comments are closed.